DETALJI HAPŠENJA "KAVČANA": Igor Božović već bio u Spužu, evo za šta se sumnjiče on i njegov sin Vladimir

E. H.

13. 04. 2021. u 21:47

KOTORANI Igor Božović (56) i njegov sin Vladimir Božović (30) uhapšeni su u Portugaliji po poternici Nacionalnog centra bezbednosti Interpol Podgorica, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА КАВЧАНА: Игор Божовић већ био у Спужу, ево за шта се сумњиче он и његов син Владимир

Portugalska policija / Arhiva

Za ovom dvojicom navodnih pripadnika "kavačkog klana" policija traga godinama - za Igorom Božovićem od avgusta 2017, a za njegovim sinom Vladimirom od 12. septembra 2016.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, dvojica visokorangiranih članova organizovane kriminalne grupa iz Kotora uhapšena su u saradnji Nacionalne policije Portugalije, Uprave policije i Evropola u jednoj vili u gradu Redondo. Prilikom pretresa vile koju su koristili, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske, kao i jedan pištolj - saopšteno je iz Uprave policije.

Bedeme spuškog zatvora stariji Božović je napustio 4. avgusta 2017. godine, a Specijalno državno tužilaštvo tek je 12 dana kasnije tražilo od Višeg suda da mu odrede pritvor. Do sada je bio nedostupan istražiteljima. Poternica za njim raspisana je zbog krivičnog postupka koji se protiv njega u Crnoj Gori vodi zbog sumnje da je izvršio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, dok se njegov sin Vladimir sumnjiči i za pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško delo protiv opšte sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

- I. B. se sumnjiči da je od početka novembra 2011. pa nadalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S. K., koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije i obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela - navodi se u saopštenju. - V. B. se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije. On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi više od 30.000 evra od K. B., pa je nakon neuspelog pokušaja, u julu iste godine aktivirao eksplozivnu napravu ispod njegovog vozila.

LEKIĆ KUPIO STAN ZA LIKVIDACIJU?

BEOGRAĐANIN Zoran Lekić (32), kako se sumnja, kupio je stan u Podgorici iz kojeg su članovi kriminalne grupe nadgledali i pokušali da ubiju Milića Minju Šakovića, navodi se u naredbi za sprovođenje istrage protiv osumnjičenih za planiranje likvidacije visokopozicioniranog člana "škaljarskog klana".

Prema pisanju crnogorskih medija, Lekić je u bekstvu i za njim se traga. Kako navode, hapšenje su izbegle još najmanje tri osobe među kojima je i organizator grupe bliske "kavačkom klanu".

Zbog planiranja ubistva Šakovića, 9. marta uhapšeni su Jovan Trkulja (35) iz Beorada, Nikola Mirić (35) iz Obrenovca i Podgoričani Jovan Miranović (41) i Aleksandar Veljović (30).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici