PETNICA BEZ ĐAČKIH SEMINARA: Upravni odbor naučnoistraživačke stanice u utorak raspravlja o nemilom događaju

Milena MARKOVIĆ - Branko PUZOVIĆ

27. 06. 2021. u 21:15

DA nije bilo afere koja je pogodila Istraživačku stanicu kod Valjeva, njeni kapaciteti bi, ovih dana, bili popunjeni sedmacima iz gotovo svih osnovnih škola u Srbiji, decom odabranom po naklonosti i talentu za najspecifičnije oblasti nauke.

ПЕТНИЦА БЕЗ ЂАЧКИХ СЕМИНАРА: Управни одбор научноистраживачке станице у уторак расправља о немилом догађају

Deca čekaju rasplet / Foto D. Milovanović

Njih su za ovu prestižnu ustanovu predložili predmetni nastavnici, a to su overile matične škole.

Više od dve stotine ove dece bi, tokom sedmodnevnog seminara, po modelu koji je zaživeo na plodnom tlu rasadnika mladih talenata pre gotovo četiri decenije, nadograđivala svoja interesovanja o primeni nauke u raznim oblastima. Robotika, danas. Čudesni svetovi nauke i primena u praksi.

Da li je, jedna od ponuđenih tema polaznicima prvog letnjeg seminara bila, kao sudbonosni nagoveštaj afere koja je zaustavila, ovaj, ali i druge đačke seminare. Programski kreatori naslovili su je: "Problem koji niko nije video, osim mene". Da li su ovakve teme bile ponuđene i prethodnim polaznicima? Da jesu, da li bi se iko, od njih, usudio da u eseju, obaveznoj formi, iznese svedočenja koja su obelodanjena u medijima, ovih dana, o mogućem seksualnom zlostavljanju u Petnici. Jesu li odgovori, ukoliko se iko usudio da ih iznese, mogli da preduprede da se užasna priča koja je poljuljala sasvim nedužnu Petnicu, reši tako da se ne nanese šteta ovoj naučnoj ustanovi? Ona se, sa aferom sudarila. Od nje se, zasad, onesvestila, ponajviše zaslugom njenih najodgovornijih ljudi koji su, ne trepnuvši, priznali: o tome smo znali.

A, zašto su ćutali?

Oni ćute i dalje. Sa uznemirenom javnošću komuniciraju saopštenjem u četiri reda, na belini papira formata A4. Poručuje Nikola Božić, direktor: pustimo žrtve da govore... To je njegov zvaničan stav, a izgovor mu je da je 1. juna primio dužnost prvog čoveka Petnice kada mu je "uvaljen vruć krompir" optužbi za višegodišnje, navodno, seksualno zlostavljanje u ovoj ustanovi. Koliko pravdanje u sintagmi "vruć krompir" pije vodu, najrečitiji je odgovor u činjenici - dok je njegov prethodnik Vigor Majić bio direktor Istraživačke stanice, Božić je dugi niz godina bio programski direktor Petnice koja se, moguće je, i njegovim ćutanjem o zlostavljanju našla u neslavnoj žiži javnosti.

I Majić i Božić, protiv kojih je ustalo devetoro rukovodilaca seminara, tražeći njihove smene, priznali su da su znali za zlostavljanje i znali ko je zlostavljač.

O tome će Božić položiti račune na sednici Upravnog odbora koji je zakazan za utorak. On je, u susret ovoj sednici, još u nedelju zakazao sastanak sa rukovodiocima seminara (njih devetoro) koji traže da se odgovorni za prikrivanu aferu povuku, da svako preuzme sopstvenu odgovornost "zbog toga što je Petnica danas na stubu srama". Božić je želeo da se usaglasi nastup Uprave i pobunjenih pred zasedanje Upravnog odbora u utorak. U međuvremenu je, mejlom, otkazao ovaj sastanak. U sadržaj mejla, "Novosti" nisu imale uvid.

- Petnica je vrh vrhova, zašto je sada nekome potrebno da to i ne bude, ne znam - beležimo reči jednog od zaposlenih u ovoj elitnoj ustanovi nauke. - Našoj kući, koja baštini tradiciju i nedri buduće stručnjake, najhitnije je potreban domaćin, umesto ovih što čitav život šićare, pa i sad šićare krijući se iza tužne sudbine čoveka čiji su genijalni um koristili.

Za, još nepotvrđeno, seksualno zlostavljanje u Petnici, prokazan je Branislav Savić, dugogodišnji radnik ove ustanove, redaktor i urednik "Petničkih svezaka". O njegovom nedoličnom odnosu prema polaznicama seminara, "seksualnom zlostavljanju", svedočilo je više neimenovanih žena, čije su se traume iz vremena, od pre nekoliko godina provedenih u Petnici, otvorile pre nekoliko dana, u ispovestima medijima.

Kako će se prema svemu ovome odrediti Upravni odbor ove ugledne naučne institucije? Da li će sagledati sopstvenu odgovornost, osim odgovornosti dvojice direktora? Kako god, Petnica je iznad i izvan svih njih.

ČEMU TIŠINA, KAD SVE ZVONI?!

NEVEROVATNO je koliko je u ovoj priči koja zvoni na sva zvona, toliko tišine. Reporteri "Novosti" odavno se nisu suočili sa činjenicom da je malo ko, posebno najodgovorniji, zaliven kao olovo. Samo je nadležno tužilaštvo u Valjevu, na naše iznenađenje, potpuno otvoreno:

- Isteraćemo sve ovo načistac.

U medijima se, doduše, oglasio i jedan član Upravnog odbora koji je priznao: "Za zlostavljanje sam saznao pre mesec dana." Logično je pitanje - da se oglasio tada, kada je saznao, možda bi predupredio aferu koja se uklapa u sveopštu poplavu optužbi o seksualnom zlostavljanju u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!