KORPE PERU, KAD SE SETE: Kupci se žale na loše higijenske uslove u u trgovinskom lancu "Aman"

E. P. K.

24. 09. 2020. u 19:08

ISTRAŽIVANjA pokazuju da su na spisku najprljavijih predmeta koji su prepuni mikroorganizama - korpe i kolica za nošenje robe u trgovinama.

КОРПЕ ПЕРУ, КАД СЕ СЕТЕ: Купци се жале на лоше хигијенске услове у у трговинском ланцу Аман

Foto Ilustracija V. N.

Ova tema posebno je aktuelna poslednjih meseci, kada svi stručnjaci apeluju na pojačane higijenske mere zbog virusa korona. Onda i ne čudi što se našoj redakciji poslednjih nedelja javilo nekoliko kupaca koji su primetili da su korpe u radnjama trgovinskog lanca "Aman" prljave. Potrošači tvrde da su fleke od jogurta, mrlje od hrane, voća, povrća, papiri i kese, uobičajena slika koja se može videti na ovim predmetima u koje potrošači stavljaju kupljene namirnice.

Lekari upozoravaju da je zbog velikog broja ljudi koji koriste korpe u prodavnicama, njihovo održavanje veoma važno, a naročito u vreme epidemije.

- Uvek stavljam rukavice kada odlazim u radnju, ali vidim da većina kupaca to ne radi. Pratim kakvo je stanje u prodavnici u Mirijevu i vidim da danima ne brišu korpe - kaže čitateljka I. M. - Ne samo da se u njima mogu naći tragovi prosutih namirnica, mrve, računi, već su neretko i lepljive od prosutog soka ili neke druge tečnosti. Često se dešava da su u njima i fleke od prosutog i osušenog jogurta. To je stvarno nedopustivo. Očekivano je da, makar sada kada je oprez važan, pojačaju higijenske mere!

Prijave na mejl

PRIJAVE nehigijene u objektima pod sanitarnim nadzorom se mogu dostaviti putem Kontakt-centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i na mejl adresu Odeljenja sanitarne inspekcije sanitarna.odeljenje@zdravlje.gov.rs.

Sanitarna inspekcija u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji obavlja redovne i vanredne terenske nadzore u objektima pod sanitarnim nadzorom između ostalog i u objektima za promet hrane i vanredne terenske nadzore u zajedničkim akcijama sa inspekcijama drugih ministarstava i lokalne samouprave.

Plan nadzora sačinjen je na osnovu procene rizika za objekte pod sanitarnim nadzorom za svaku vrstu delatnosti. U vanrednoj situaciji, kao što je aktuelna, nadzor se obavlja prema prioritetima u skladu sa procenjenim stepenom rizika.

Kako kaže, čak se i na kolicima, koja su od metala, vidi da nisu prebrisana nedeljama, pa su na delovima koji su plastični i crvene boje upadljive masne crne fleke od prljavih prstiju. Da se očigledno korpe u marketima, koje svakodnevno idu od ruke do ruke, retko peru, smatra i žiteljka Novog Beograda Vanja M.

- Posebno mi smeta taj odnos koji se nama kupcima, ulaskom u prodavnice servira: "Ovo je radnja sa nižim cenama, povoljnijom robom, pa se zato toleriše neurednost" - smatra ova čitateljka našeg lista. - Iskreno, upravo zbog prljavih korpi, često istrulelog voća na rafovima, neurednih polica, izbegavam prodavnicu ovog lanca, iako mi je najbliže zgradi u kojoj živim. Čak i kada znam da ću u "Amanu" da kupim robu po nižoj ceni nego u ostalim trgovinama, često ga zaobiđem, pre svega zbog loše higijene.

Foto Ilustracija V. N.

Uprkos Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, koja predviđa pojačanu higijenu u prodavnicama i akcenat stavlja upravo na čistoću svega što dolazi u dodir sa rukama, mnogi trgovci se o ovaj savet oglušuju!

"AMAN": ČISTIMO SVAKOG DANA

U TRGOVINSKOM lancu "Aman" tvrde da maksimalno posvećuju pažnju higijeni u prodavnicama.

- Radi se čišćenje celih objekata svakog dana, pa samim tim i stvari u objektu - kaže Nemanja Petrović iz "Amana".

- To je potrebno ponoviti svaki put kada se vidi da je došlo do nekog prljanja bilo čega u maloprodajnom objektu i oko njega. To radimo pogotovo danas, kada imamo zajedničku borbu protiv virusa korona. U saradnji sa nadležnim ustanovama, pomoću njihovih saveta, usvojili smo mere zaštite u slučaju vanrednog stanja usled epidemije, koja postoji već duže vreme i čije se poštovanje strogo kontroliše.

U Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja kažu da, po Zakonu o sanitarnom nadzoru, njihovi inspektori kontrolišu opšte sanitarne uslove i higijensko stanje u objektima za promet hrane i predmeta opšte upotrebe. Tokom avgusta, obavljena su 1.254 inspekcijska nadzora u ovim objektima. Doneto je 243 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i podneto 17 zahteva prekršajnim sudovima za pokretanje prekršajnog postupka.

- Obavezno je održavanje higijene prostorija, uređaja, opreme, nameštaja, pribora namenskih prevoznih sredstava, higijene radne odeće i obuće zaposlenih, kao i preduzimanje drugih higijenskih i protivepidemijskih mera u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a u skladu sa aktuelnom situacijom u skladu sa svojim planom sprovođenja dobre higijenske prakse - kažu u resornom ministarstvu.

- To važi za prostorije, postrojenja, uređaje, pribor i opremu, kojoj pripadaju i korpe.

Foto Ilustracija V. N.

Foto Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (7)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024