U KORAK SA MODERNOM EVROPOM: Šest srpskih startap kompanija na tehnološkom salonu "Vivatek"

SRPSKE startap firme učestvovale su na najvećem višednevnom evropskom tehnološkom salonu "Vivatek" u Parizu.

У КОРАК СА МОДЕРНОМ ЕВРОПОМ: Шест српских стартап компанија на технолошком салону Виватек

Foto: Goran Čvorović

Prisustvovalo je šest naših kompanija, s ciljem da se što bliže upoznaju sa evropskim i svetskim tokovima u ovom domenu.

- Imamo odličnu saradnju sa "Frenčtekom" koji povezuje Francusku i Srbiju u tehnološkom sektoru. Ponudili su nam da naši startapovi posete sajam. Želeli smo da vidimo kako možemo da budemo više prisutni, da možda sledeće godine imamo i svoj zasebni deo na sajmu. Ovo je odlična prilika da se još više povežemo, da naše firme vide šta se dešava u Francuskoj i da se nastavi razvoj – istakao je za "Novosti" Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednice Narodne skupštine Srbije Ane Brnabić.

Među učesnicima su bile firme Cropt, B2Bee, Smartsy, Cloud city, Farmit i Maglian Campus. Ambasada Srbije u Parizu pružila im je podršku, a u saopštenju je istakla da su srpski startapovi pokazali zavidan nivo kompetitivnosti i na najbolji način predstavili Srbiju kao regionalnog lidera i regionalni hab u oblasti tehnologije i inovacija u regionu, a i šire. Predsednik "Frenčteka" Nikola Rabrenović je istakao potencijale saradnje Francuske i Srbije u sektoru inovacija.

U isto vreme kada i salon "Vivatek", održavala se i radionica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

- Jedan od dva centra za podršku je u Parizu, drugi u Montrealu. Došli su predstavnici svih članica, preko 30 država, tu su bili eksperti koji rade na razvijanju projekata i planova za dalji rad ove institucije. Srbija je trenutno predpredsedavajući, sledeće godine će predsedavati, što je veoma značajno za nas – preneo nam je Badža.

U aktivnostima radionice, uz startapove, učestvovali su i istraživači i predstavnici Privredne komore i Vlade Srbije.

- Pokušavamo da se što više povežemo i budemo što prisutniji kada se donose odluke oko projekata i agende – zaključio je naš sagovornik.

Za učesnike salona, ambasadorka Ana Hrustanović je organizovala prijem u rezidenciji Srbije koji je okupio predstavnike srpskih i francuskih startapova i aktera iz oblasti IT i veštačke inteligencije, biznisa, udruženja "Nikola Tesla" iz Francuske, i francuskih i srpskih institucija i udruženja.  Ambasadorka je tom prilikom poručila da predstojeći EKSPO 2027 predstavlja dugoročnu viziju za razvoj Srbije i regiona i pozvala prisutne da posete Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

ON JE ŠAMPION NARODA: Jelena Đoković smatra da je Novakova najveća pobeda to što ga obični ljudi vole