MASLACU BAŠ ZAMASTILI CENU: Prosečne bruto marže trgovaca lane bile 14,9 odsto

M.N.S.

22. 03. 2024. u 16:18

ZA VISOKE cene hrane, na koju se troši najveći deo zarade, potrošači često krive trgovce. Da te optužbe nisu samo subjektivan osećaj, potvrdila je i statistika pregledom prosečnih bruto marži namirnica. Jer, taj "dodatak" ceni na pojedinim prehrambenim proizvodima, kao što je maslac "težak" je od devet do čak 76 odsto.

МАСЛАЦУ БАШ ЗАМАСТИЛИ ЦЕНУ:   Просечне бруто марже трговаца лане биле 14,9 одсто

Foto Arhiva

Podaci istraživanje o prihodima od prodaje prehrambenih proizvoda koje je uradio Republički zavod za statistiku pokazuju da su prosečne bruto marže namirnica u prvom kvartalu prošle godine iznosile 14,9 odsto.

Statistika je trgovce razvrstala u dve grupe - "vodećih 20" gde su smešteni veliki trgovinski lanci i najveći prehrambeni snabdevači i "ostali", mahom manji trgovci. Ova analiza pokazuje da 20 vodećih trgovina na malo u ukupnom prometu prehrambenih proizvoda učestvuje sa oko 83 odsto, dok je udeo prva tri trgovinska lanca skoro polovina ukupnog prometa.

Kod velikih trgovaca prosečna bruto marža je bila 14,6 odsto, a kod ostalih 16,9 procenata. Veliki su najviše nadogradili cenu maslaca - prosečno 33,8 odsto, a najmanje su se "ugradili" kod svežeg šarana u proseku samo četiri odsto. S druge strane, mali prodavci su najviše prosečne bruto marže imali kod sveže pastrmke - skoro 35 odsto, a najmanje od devet odsto kod šećera.

- Za razliku od grupe "Vodećih 20", u ostalim subjektima izvan ove grupe zastupljene su i male specijalizovane trgovine - mesare, ribarnice ..., koje u svom poslovanju ostvaruju više marže s obzirom na to da imaju raznovrsniju ponudu unutar iste grupe proizvoda, kao što su riba, meso ... - piše u izveštaju RZS. - Istovremeno, ova grupa subjekata nema prostora da niske i negativne marže diversifikuje na druge grupe proizvoda, kao što je to slučaj kod velikih trgovinskih lanaca.

Foto Arhiva

Tekst potpisa

S obzirom da među velikih prehrambenih snabdevačima, nisu zabeležena značajnija odstupanja u prosečnim maloprodajnim cenama, više marže kod pojedinih trgovaca, u RZS objašnjavaju se povoljnijim uslovima pri nabavci robe u odnosu na konkurenciju. Ovakvi rezultati, kako tvrde, ukazuju na to da rast cena najviše potiče od visokih troškova proizvodnje, odnosno visoke cene inputa u proizvodnji.

Najveće razlike u prosečnim bruto maržama između velikih i "ostalih" trgovaca u prvom kvartalu 2023. zabeležene su kod svežeg mesa i ribe. Tako je bruto marža vodećih trgovina kod svežeg prasećeg mesa bila minus 5,1 odsto, a manji trgovci su prosečno imali zaradu od 14,1 procenata. Velika je raspona i na maržama na piletini - kod 20 velikih je u prvom kvartalu prošle godine bila minus 0,5 odsto, a kod ostalih - 15,6 procenata.

Isti je slučaj i sa ribom. U prometu šaranom, "vodećih 20" imaju prosečnu stopu marže od 4,0 odsto, a "ostali" pet puta više - 21,4 procenata. Kod pastrmke, veliki kalkulišu sa bruto zaradom od 15,8 odsto, a manji sa čak 35 odsto. Ovakve razlike je moguće objasniti time da veliki trgovinski lanci prilagođavaju svoju prodajnu politiku tako što posluju sa nižim maržama kod vrlo osetljive robi kratkog roka trajanja.

Vodeći "vode" kod kafe

VODEĆI snabdevači su, međutim, imali veće bruto zarade kod maslaca i kafe. Statistika to objašnjava raznovrsnijom ponudom ove kategorije proizvoda, širim asortimanom, zatim sopstvenim trgovinskim markama koje imaju veliki trgovinski sistemi, povoljnijim uslovima nabavke od dobavljača ....

Struktura prometa robe

PREMA podacima statistike unutrašnje trgovine, u strukturi prometa robe u trgovini na malo u 2022. godini prehrambeni proizvodi i alkoholna pića bili su zastupljeni sa 34,5 odsto, dok su gorivo za motorna vozila i motocikle i ostali neprehrambeni proizvodi učestvovali sa 19,5 i 46 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!