"NEMAČKA JE DOBRO POZICIONIRANA": Šolc odbacuje pozive za većom potrošnjom kako bi se podstakao privredni rast

Tanjug

26. 08. 2023. u 15:05

NEMAČKA kancelar Olaf Šolc odbacio je pozive na veću potrošnju finansiranu dugom, kako bi se podstakao rast, i rekao da je Nemačka dobro pozicionirana uprkos trenutnom slabijem ekonomskom stanju, prenosi Blumberg.

НЕМАЧКА ЈЕ ДОБРО ПОЗИЦИОНИРАНА: Шолц одбацује позиве за већом потрошњом како би се подстакао привредни раст

Foto: Profimedia

- Najveća evropska ekonomija ima „najbolje preduslove da obezbedi da i dalje tehnološki igra u najvišoj ligi za 10, 20 i za 30 godina - rekao je Šolc  u intervjuu za Medijsku grupaciju Bajern, koji je danas objavljen.

Nemačko Ministarstvo ekonomije nedavno je saopštilo da priprema pomoć u vrednosti od oko 20 milijardi evra za podršku razvoju lokalne proizvodnje poluprovodnika u narednim godinama novcem iz vanbudžetskog Fonda za klimu i transformaciju.

Šolc je odbacio kritike da su nemački problemi pogoršani nevoljnošću njegove vlade da poveća potrošnju deficita.

- Nisam siguran da Unija zapravo misli da treba da se zadužujemo - rekao je on, dodajući da je Nemačka dodala stotine milijardi evra duga poslednjih godina, kako bi prebrodila pandemiju i ublažila posledice ruske invazije na Ukrajinu što je rezultiralo skokom cena energije.

On je takođe odbacio pozive da se subvencionišu cene električne energije za velika preduzeća, što su tražili neki poslanici.

- Ne nedostaje nam samo novac da dugoročno subvencionišemo cenu struje, već i zakonski okvir -  rekao je Šolc.

Šolcova izjava usledila je dan nakon što su podaci pokazali da je Nemačka u drugom kvartalu zabeležila nultu stopu rasta u odnosu na prethodni kvartal, ne pokazujući znakove oporavka nakon zimske recesije, navodi Blumberg.

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)