ŠOK ZA VLASNIKE KUĆA U LONDONU: Otplata hipotekarnih kredita skuplja i za 8.500 evra godišnje

Novosti online

12. 06. 2023. u 23:07

VLASNICIMA kuća u Londonu godišnji troškovi otplate kredita mogli bi skočiti do 7.300 funti, odnosno oko 8.500 evra, jer se 3,5 miliona građana suočava sa šokom zbog visoke kamatne stope.

ШОК ЗА ВЛАСНИКЕ КУЋА У ЛОНДОНУ: Отплата хипотекарних кредита скупља и за 8.500 евра годишње

Foto AP

Na državnom nivou, vlasnici kuća će morati da potroše skoro dodatnih 9 milijardi funti, odnosno oko 10,5 milijardi evra na kamatu tokom 2023. i 2024. jer su primorani da obnove svoje hipotekarne ugovore po stopama koje su duplo veće od onih na koje su navikli, prenosi "Telegraf" podatke Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Za 2,5 miliona vlasnika kuća ističu ugovori sa fiksnom kamatnom stopom tokom 2023. i 2024. godine, dok još milion njih otplaćuje kredite sa promenljivom stopom. Hipotekarne stope su porasle nakon što je objavljeno da su aprilski podaci o inflaciji viši od očekivanih, što je potreslo finansijska tržišta i donelo mnogo veća očekivanja budućih troškova zaduživanja.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja je prognozirao da će hipotekarne stope, za sve veličine depozita, u proseku iznositi 5,1 procenata u toku 2023. i 4,6 procenata u 2024. Analitičari navode da, je kupac koji je u junu 2021. potpisao dvogodišnji ugovor platio je prosečnu stopu od 2,59 odsto. To znači da su godišnji troškovi uzimanja prosečnog kredita od 200.000 funti porasli za više od 5.000 funti.

Benjamin Trevis, iz CEBR-a, je upozorio da se vlasnici kuća kojima ističu ugovori sa fiksnom kamatnom stopom suočavaju sa "mračnom realnošću", jer troškovi refinansiranja opterećuju njihove prihode.

-Iako se ciklus pooštravanja monetarne politike centralne banke možda bliži kraju, uticaj na domaćinstva tek počinje, rekao je Trevis.

Prosečan vlasnik kuće u Velikoj Britaniji moraće da plati 3.900 funti godišnje više kamata kada refinansira kredit ove godine u poređenju sa prethodnim ugovorom. To znači da će njihovi mesečni računi za hipoteku skočiti za 325 funti. Oni koji kredite budu refinansirali u toku 2024. godine moraće da plate dodatnih 3.200 funti godišnje.

Vlasnici kuća u najskupljim delovima zemlje, gde su cene kuća najviše, a čiji vlasnici stoga imaju najveće hipoteke, imaće najveće troškove. Vlasnik kuće u Londonu kojem ove godine ističe ugovor sa fiksnom stopom moraće da plati dodatnih 608 funti mesečno. Oni koji budu refinansirali pozajmice u 2024. godini moraće da plate dodatnih 5.900 funti kamate svake godine.

Vlasnici kuća na jugoistoku moraće da plate dodatnih 450 funti mesečno. Iako su ovo najbogatiji delovi zemlje, to su ujedno i mesta gde je pristupačnost stanovanja najteža. Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku pokazuju da je prosečan dom u Londonu 12 puta skuplji od prosečne godišnje zarade. Na jugoistoku kuće koštaju 11 puta više od zarade.

Trevis je rekao da taj podatak naglašava zabrinutost u pogledu pristupačnosti za one koji imaju hipoteku čak i u bogatijim regionima zemlje.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)