MIHOLJSKI SUSRETI SELA I OVOG LETA I JESENI: Krkobabić najavio raspisivanje novog konkursa za manifestacije u selima

Novosti online

19. 05. 2023. u 16:46

"Miholjski susreti sela" najposećenija manifestacija u Srbiji - više od 250.000 učesnika i posetilaca

МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА И ОВОГ ЛЕТА И ЈЕСЕНИ: Кркобабић најавио расписивање новог конкурса за манифестације у селима

Foto: Miloš Miškov

Program Ministarstva za brigu o selu, koji je do sada već okupio 250.000 učesnika i posmatrača i animirao 1.300 sela kroz kulturne, zabavne i sportske susrete, održaće se treću godinu za redom.

Ministar Milan Krkobabić izjavio je danas na TV Prva da je Vlada Srbije juče usvojila uredbu kojom se predviđa i ove godine organizovanje „Miholjskih susreta sela“ širom Srbije. Na čelu programa i komisije je naš istaknuti književnik -  pesnik Ljubivoje Ršumović.

- Miholjski susreti sela nastavljaju tamo gde su svojevremeno stali Susreti sela Srbije, nezaboravna manifestacija od velikog značaja za kulturni i spotski život sela Srbije. Miholjski susreti su mesto gde se ljudi sreću i susreću na opštu radost i zadovoljstvo„ poručio je Milan Krkobabić i dodao „Novčana sredstava koja se dodeljuju su samo inicijalna kapisla da se sela aktiviraju i pokrenu, a organizacija je na njima i to se pokazalo kao veoma uspešno - rekao je Krkobabić.

Konkurs za zainteresovane opštine za dobijanje bespovratnih sredstava do 500.000 dinara, biće raspisan sledećeg utorka, 23. maja, a učesnici konkursa će dobiti tri nedelje da osmisle programe svojih svojevrsnih etno i sportskih festivala. Po dobijanju sredstava, predstoji im da okupe svoja sela i izvrše pripreme, a predviđeno je da prve priredbe počnu već od 10. jula. Krajnji rok za organizaciju ove manifestacije je 1. decembar 2023. godine. 

Podsetimo, prošlogodišnji Miholjski sureti u užičkom Lunovom selu okupili su 23 sela sa oko 1.000 učesnika i nekoliko hiljada posetilaca. Nadmetale su se pevačke grupe, folklor, upriličena je izložba grnčarije i starih zanata Užičkog kraja, a od sportskih disciplina mali fudbal, šah, stoni tenis, nadvlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj... Mlađi učesnici oprobali su se u recitaciji, slikanju motiva sela, a stariji su izložili vrednu domaću radinost. Koliko je ova manifestacija ostavila traga pokazuje i to što se sela užičkog kraja takmiče ko će biti ovogodišnji domaćin „Miholjskih susreta sela“.

Najveće multietničko selo u Rumi, selo Putinci, angažovalo je svih 16 svojih sela i nekoliko dana nizali su se šareni prizori takmičenja u izradi predmeta od kukurozovine i ručnom vezu, recitovanju, pevanju, organizovana je izložba likovnih radova, a svoje zasluženo mesto imali su gastronomski specijaliteti.

Sremsku Venciju, kako zovu selo Morović u Šidu, za jedan dan posetilo je u oktobru prošle godine povodom ove manifestacije oko 2.000 posetilaca, a rekorderi po broju posetilaca, oko 4.000, su višednevni Miholjski susreti u selima Aleksinca i Vlasotinca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!