ZAJEDNO JAČI U TRGOVINI: Zemlje Zapadnog Balkana konkurentnije udružene

S. B.

16. 05. 2023. u 23:49

ŠEST ekonomija Zapadnog Balkana mogu da postanu konkurentije i rastu brže ukoliko prodube trgovinske veze, istakli su partneri tokom konferencije o unapređenju kapaciteta koja je održana danas u Beogradu.

ЗАЈЕДНО ЈАЧИ У ТРГОВИНИ: Земље Западног Балкана конкурентније удружене

Foto arhiva

Konferenciju su organizovale Grupa Svetska banka, USAID i Vlada Švajcarske koju predstavlja Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove, koji zajedno pružaju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana u jačanju njihovog institucionalnog kapaciteta, protokola i procedura kako bi prekogranični protok robe bio lakši, brži i bezbedniji.

- Regionalna ekonomska integracija kroz trgovinu i povezanost ostaje ključni pokretač ekonomskog rasta i zajedničkog prosperiteta za Zapadni Balkan - rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju. - Ona može da pomogne regionu da udruži nacionalne resurse, dostigne ekonomiju obima i stvori privlačnije i konkurentnije ekonomsko okruženje. Reforme na nivou pojedinačnih zemalja su važne, ali koordinacija investicija i reformi širom regiona uvećaće ekonomsku dobit.

Podrška je deo komponente za unapređenje kapaciteta u okviru Savetodavnog Projekta olakšavanja trgovine na Zapadnom Balkanu, koji je zamišljen da olakša regionalnu trgovinsku harmonizaciju i integraciju. Projekat pruža podršku zemljama učesnicama da digitalizuju usluge, poboljšaju praksu upravljanja rizikom za izvoz robe i uspostave zajedničke granične punktove radi ubrzavanja carinskog pregleda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!