NEMA PRIVATIZACIJE, NI OTPUŠTANJA: U ponedeljak odluka o novom statutu EPS

E.B.T.

01. 04. 2023. u 10:58

NEMA privatizacije "Elektroprivrede Srbije", niti otpuštanja radnika. Moraju da se dovedu profesionalni ljudi koji će se boriti da naša preduzeća budu temelj stabilnosti naše privrede.

НЕМА ПРИВАТИЗАЦИЈЕ, НИ ОТПУШТАЊА: У понедељак одлука о новом статуту ЕПС

Foto Tanjug

Ovo je juče poručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, govoreći o transformaciji EPS-a i time potvrdila pisanje "Novosti" da zaposleni neće ostati bez svojih radnih mesta. Ona je istakla da se poslednjih dana manipuliše i obmanjuje da ne bi došlo do promene pravne forme EPS-a.

Predlog novog statuta tog javnog preduzeća, koji je resorno ministarstvo uputilo Nadzornom odboru "Elektroprivrede Srbije" naišao je u sredu na otpor dela sindikata EPS-a, a juče se tim povodom oglasio i Naučni savet EPS-a. Članovi ovog tela su, nakon jučerašnje sednice, saopštili da predlažu obustavu najavljene transformacije na način kako je to planirano predlogom resornog ministarstva, jer bi to ugrozilo interese države, društva, građana i privrede. Nadzorni odbor EPS-a treba u ponedeljak da donese odluku o novom statutu.

Ministarka Đedović je juče istakla da je promena pravne forme jedan od načina da se popravi upravljanje. To je, kako dodaje, jedan od reformskih procesa i to traže međunarodni partneri sa kojima sarađujemo.

- Nadzorni odbor postavlja direktore, ne Skupština ili ja, kako se manipuliše u javnosti poslednjih dana - kazala je ministarka za televiziju Pink. - Nadzorni odbor nadzire i rad direktora. Statut se bavi upravljanjem, a prava radnika definišu se kolektivnim ugovorom.

NAUČNI SAVET PROTIV NOVOG STATUTA

NAUČNI savet EPS-a predlaže obustavu transformacije i ističe da bi javno snabdevanje električnom energijom moralo da bude delatnost od opšteg interesa. Ishodi stručnih analiza i iskustva drugih, kako se navodi, potvrđuju da drugačija rešenja pogoduju krupnom kapitalu, ali da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

- Sužavanje delatnosti elektroprivrede na proizvodnju energije i stvaranje uslova da neko drugi trguje energijom koju će EPS proizvoditi stvara uslove za prekid oporavka EPS-a koji je upravo u toku, za dovođenje preduzeća u nezavidan finansijski položaj, a samim tim i za naredne korake privatizacije koji bi ugrozili energetski suverenitet Srbije - navodi se u saopštenju Naučnog saveta. - Ističemo potrebu da se umanje sveukupni uticaji politike, interesnih grupa i privatnog kapitala na pitanja struke, a naročito oni uticaji na elektroenergetiku koji su do sada pokazali štetne posledice. Smatramo da je osnivanje jednočlane Skupštine akcionarskog društva lišeno smisla, te da ne bi bilo prihvatljivo čak ni i u slučaju kada bi jedini član jednočlane Skupštine bio stručnjak.

Podsetimo, Naučni savet EPS-a osnovan je polovinom decembra, a predsednik tog tela je akademik prof. dr Slobodan Vukosavić, predsednik Odbora za energetiku SANU. Članovi su dekani i prodekani osam fakulteta i direktori četiri instituta u Srbiji, kao i zaposleni u EPS-u sa naučnim zvanjima.

Ministarka je naglasila da niko ne priča o gašenju termoelektrana i da moramo da brinemo o energetskoj sigurnosti. Želimo, kako dodaje, da osnovna delatnost EPS-a bude proizvodnja električne energije i da je izvozimo, ako je proizvedemo dovoljno.

- Nisam došla nikog da smenjujem, vraćam i postavljam - naglasila je Đedovićeva. - Tu sam da sprovedemo reforme. Odluka o promeni pravne forme je doneta 2014. godine. Nije se sprovela, i sada se sprovodi. EPS treba da postane akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države. Onoga dana kada to bude, neće biti limita i kvota za zapošljavanje i plate, ukoliko ima rezultata.

Deo Sindikata radnika EPS-a, koji predvodi Milan Đorđević, najavljuje generalni štrajk ukoliko se usvoji novi statut koji je predložilo Ministarstvo energetike. Oni traže da se trgovina strujom ne oduzima EPS-u, već da ostane kao što je bilo i do sada.

- Ako pretežna delatnost bude proizvodnja, to znači da snabdevanje građana i malih kupaca više nije delatnost od opšteg interesa, i da EPS ne može da prodaje svoju robu - ističe Đorđević. - EPS bi bio talac trgovaca strujom. Nećemo dozvoliti da nam upropaste preduzeće, branimo građane i državu. Tražimo da znamo šta će se dešavati sa EPS-om.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!