ŠTA SE DEŠAVA SA CENOM GASA U EVROPI: Analitičari sumnjaju da može da potraje

E.B.T.

17. 02. 2023. u 15:34

CENA evropskih fjučersa prirodnog gasa pala je ispod 50 evra po megavatu po prvi put u poslednjih 17 meseci, usled povlačenja najgore energetske krize u proteklih nekoliko decenija. Ipak, kako saopštava „Blumberg“, analitičari se pitaju da li će pojeftinjenje potrajati, s obzirom da bi približavanjem kraja zime i smanjenjem grejanja niže cene mogle da učine gas ekonomičnijim od uglja za proizvodnju struje u Evropi.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЦЕНОМ ГАСА У ЕВРОПИ: Аналитичари сумњају да може да потраје

Foto: Arhiva

Cene su pale za više od 80 odsto u odnosu na avgustovski maksimum. Tada je odricanje Evrope od ruskog energenta u nastojanju da smanji zavisnost od Moskve, pogodilo Stari kontinent troškovima od oko bilion dolara. To je predstavljalo udar za privredu i podiglo je inflaciju na najviši nivo u prethodnim decenijama.

Ova američka medijska kompanija konstatuje da evropski kontinet doživljava oštar preokret usled relativno blagog vremena i napora da se smanji potrošnja energije, ali i snažnog priliva tečnog prirodnog gasa iz SAD u Katar. Ipak, analitičari se pitaju da li će pad cena potrajati, s obzirom da bi približavanjem kraja zime i smanjenjem grejanja niže cene mogle da učine gas ekonomičnijim od uglja za proizvodnju električne energije u Evropi.

Za sada, visoki nivoi skladištenja gasa predstavljaju, kako je navedeno, tampon za Evropu i znak optimizma da region može da preživi ovu i sledeću zimu. Fjučersi za LNG u severozapadnoj Evropi pali su u četvrtak na 15,25 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), najniže od 5. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini