PAŽLJIVO SA OTPADNIM VODAMA: DRI predstavila juče tri izveštaja o sprovedenoj kontroli svrsishodnosti

E. R.

01. 02. 2023. u 09:45

INDUSTRIJSKE otpadne vode su glavni zagađivači voda u Srbiji, poručili su juče državni revizori.

ПАЖЉИВО СА ОТПАДНИМ ВОДАМА: ДРИ представила јуче три извештаја о спроведеној контроли сврсисходности

Foto EPS promo

Kontrolišući svrsishodnost upravljanja ovim vodama "Elektroprivredi Srbije" su skrenuli pažnju da nije izgradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda TENT-B i preporučili joj da to učini, ali i da se ne prate u kontinuitetu otpadne vode ni iz TENT-A.

DRI je ovim povodom kontrolisao i Ministarstvo zaštite životne sredine, Direkciju za vode, te Agenciju za zaštitu životne sredine.

- Cilj revizije je bio da se utvrdi kako se upravlja takvim vodama - rekao je predsednik DRI Duško Pejović.

- Najbitniji naš nalaz je da se nedovoljno poklanja pažnja upravljanju industrijskim otpadnim vodama, a najveći deo njih se pušta u vodotoke.

DRI je kontrolisala i efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u javnim preduzećima i društvima kapitala koja obavljaju delatnost od posebnog značaja.

- Tokom perioda od tri godine uočeno je da 78 odsto javnih preduzeća nema adekvatno uspostavljen interni finansijski kontrolni sistem, a da kod 45 procenata subjekata nije uspostavljena interna revizija, iako je to zakonska obaveza - rekao je Pejović. - To dovodi do posledica pogrešno iskazivanja prihoda i primanja, te rashoda i izdataka, a tu je reč o milijardama dinara, kao i do niza drugih nepravilnosti. Čak ni u najvećim preduzećima nije uspostavljen adekvatan sistem interne revizije.

Proveravajući Centralnu jedinicu za harmonizaciju Ministarstva finansija, te javna preduzeća "Infrastrukturu železnica", EPS i "Puteve Srbije" DRI je zaključila da je potrebno unaprediti internu finansijsku kontrolu i dodatno podići svest i razumevanje njenog značaja.

Duško Pejović, Foto Tanjug

Za tri javna preduzeća konstatovano je da nisu uspostavili adekvatan sistem, te da nije usklađen sa međunarodnim standardima, pa postoji rizik da se ciljevi poslovanja neće ostvariti na pravilan, ekonomičan i efektivan način.

Utvrđeno je i da te javne kompanije imaju delimično popunjene jedinice za internu reviziju.

DRI navodi da Centralna jedinica za harmonizaciju nije donela najznačajniji metodološki materijal.

NE RAZMENjUJU SE PODACI

U REVIZIJI Upravljanja incidentima u IKT sistemima od posebnog značaja DRI je zaključio da zbog nedostatka adekvatne razmene informacija o incidentima slabi ukupna informaciona bezbednost kritične infrastrukture.

- Veoma je značajno pitanje bezbednosti podataka i informacija u ovim sistemima i to nije razvijeno u odgovarajućoj meri kako je definisano u Zakonu o informacionoj bezbednosti - rekao je Duško Pejović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!