ULAGANJA VREDNA SEDAM MILIJARDI DINARA: Ministar Marko Blagojević obišao dve najveće investicije u Leskovcu (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

26. 01. 2023. u 18:07

MINISTAR za javna ulaganja Marko Blagojević posetio je radnike koji rade na izgradnji novog gradskog stadiona u Leskovcu kao i one koji su nedavno započeli kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice.

УЛАГАЊА ВРЕДНА СЕДАМ МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Министар Марко Благојевић обишао две највеће инвестиције у Лесковцу (ФОТО)

foto: I.Mitić

Reč je o dve najveće investicije u gradu na Veternici za koje je Vlada Srbije izdvojila ukupno sedam milijardi dinara. Izgradnja gradskog stadiona košta dve i po, dok su planirani radovi u bolnici vredni 4,5 milijardi dinara.

- Ulaganje u ovaj stadion i u ona druga dva koja se grade, u Loznici i Zaječaru, deo su daleko većeg mozaika kada je ulaganje u sportsku infrastrukturu u pitanju. Ne treba zaboraviti da je u prethodnih nekoliko godina završena obnova ili izgradnja sala za fizičko u preko sto škola širom naše zemlje – istakao je ministar Blagojević.

Uz ocenu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića da će novi stadion biti predivan objekat koji će postati simbol grada, ministar Blagojević je kazao da njegova izgradnja može da bude inicijator urbanog razvoja šireg prostora na kome se nalazi, u čemu Leskovac može da računa na dalju podršku države.

- Prethodni stadion ne da nije bio atraktivan nego nije bio bezbedan. To nije bilo mesto gde bi bilo ko želeo da dođe sa svojom decom. Ovim projektom dobijamo komplesk koji će osim sportu biti namenjen i drugim sadržajima – zaključio je Blagojević.

On je posetio i leskovačku Opštu bolnicu gde je nedavno počela obnova objekta nakon što je u prvoj fazi, investicijom države od pet miliona evra, izolovana fasada, zamenjena stolarija i obnovljen krov. Sada se rekonstruiše kompletan enterijer glavne bolničke zgrade na ukupnoj površini većoj od 30.000 metara kvadratnih.

- Ovde se leči više od 250.000 ljudi iz celog regiona, a projekat na kome radimo dovodi najviše standarde kada je reč o pružanju zdravstvene nege i komfora pacijenata – poručio je ministar Blagojević.

Posle rekonstrukcije bolnice, koja će trajati dve godine, svaka soba imaće dva ležaja i sanitarni čvor. Biće zamenjene kompletne instalacije i obnovljeno svih 11 operacionih sala. Bolnica će dobiti centralnu intenzivnu negu i preći će na ekološki prihvatljiviji vid grejanja. Uporedo sa završetkom građevinskih radova nabavljaće se i nova medicinska oprema. U Leskovac su već stigla dva nova skenera i rendgen aparata.

STADION PO NAJVIŠIM STANDARDIMA

Novi stadion će imati 8.136 mesta, svlačionice, prostorije za sudije i delegate, ulaze za navijače, VIP goste, novinare, sale za konferencije i prvu pomoć... Visina ovog modernog objekta je 16,3, a stubova reflektora 32 metra. Oni će osvetljavati teren čije su dimenzije, 105 puta 68 metara, sa drenažom i mogućnošću grejanja, dok krovna konstrukcija pokriva sve tribine stadiona.

INVESTICIJE U ZDRAVSTVO NA JUGU

Ministar Blagojević je naglasio da je ulaganje u zdravstvo na jugu Srbije veće nego u bilo kojem drugom regonu. On je podsetio da su počeli radovi na završetku izgradnje bolnice u Prokuplju i da je uveliko u toku kompletna rekonstrucija Opšte bolnice u Vranju koja će biti privedena kraju polovinom ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri