NE PIŠE IM SE DOBRO: Francuska rizikuje da totalno ostane bez struje

Đ.G.

09. 01. 2023. u 07:30

FRANCUZI aktivno kupuju baterijske lampe, gasne gorionike, generatore - plaše se hitnih ili planiranih nestanaka struje.

НЕ ПИШЕ ИМ СЕ ДОБРО: Француска ризикује да тотално остане без струје

Foto Tanjug/AP

Najgora vremena

Posle naftne krize 1973. Francuska, koja nema mnogo prirodnih resursa, oslonila se na nuklearnu energiju. Pokrenuli su najveći svetski program izgradnje nuklearnih elektrana, a do početka 1990-ih republika je postala jedan od lidera u oblasti mirnog atoma. Više od 70% francuske energije tokom 25 godina proizvele su nuklearne elektrane. Pored toga, moćna flota reaktora omogućila je zemlji da postane jedan od najvećih izvoznika električne energije.

Međutim, Francuzi su se poslednjih godina poneli zelenom agendom – čak se i lokalni analog Ministarstva energetike zove „Ministarstvo energetske tranzicije”. Francuzi su zapravo zaboravili na ulaganja u „mirni atom”. Industrija prolazi kroz najgora vremena.

Francuska sada ima 56 nuklearnih reaktora, od kojih su 43 puštena u rad pre 1990. godine. Mnogi su prekoračili planirani radni vek, koji se jednostavno produžava. Oprema stari, kvari se, a modernizacija zahteva ogromna ulaganja.

Nikada ranije francuska državna energetska kompanija EDF nije proizvela tako malo energije kao 2022. godine. Polovina celokupne flote reaktora je zaustavljena radi remonta. U proleće su pronađeni tragovi korozije na zavarenim spojevima dvanaest agregata priključenih na primarni krug cevi sistema za hitno hlađenje. Štaviše, problemi su se pojavili u nuklearnim elektranama koje su popravili Francuzi - sa starim reaktorima sličnim američkim, takvih poteškoća nema.

Da ne bi došlo do nestašice struje, EDF se obavezao da će pre zime ponovo pokrenuti sve zaustavljene uređaje, ali desetak reaktora i dalje ne radi, a rokovi za povratak u rad se stalno pomeraju.

Kao rezultat toga, prema prognozama analitičara, udeo nuklearne energije u energetskom bilansu, umesto uobičajenih 70%, ove godine može pasti na 58%. A zemlja, koja je ranije izvozila struju u velikim količinama, biće prinuđena da je kupuje od suseda.

„Grad svetlosti“ bez svetlosti

Shvatajući pretnju gubitka energetske nezavisnosti, francuski predsednik Emanuel Makron je u februaru 2022. najavio „oživljavanje nuklearne energije“. Konkretno, postoje planovi za izgradnju 14 reaktora sledeće generacije: šest može biti pušteno u rad do 2035. godine, a ostali do kraja 2040-ih. Drugim rečima, za to će biti potrebno mnogo godina, a problemi se moraju rešiti sada.

Francuski nacionalni operater električne mreže (RTE) upozorio je jesenas da bi kašnjenje u ponovnom pokretanju reaktora moglo imati strašne posledice po snabdevanje električnom energijom tokom zime. Situaciju komplikuje činjenica da je grejanje na struju rasprostranjeno u Francuskoj - dugo se to podsticalo, jer je višak struje morao negde da se proda.

Sada, zbog verovatnog nestanka struje, od Francuza je zatraženo da smanje potrošnju energije. Vlasti su čak razvile i mobilnu aplikaciju Ekovat, pomoću koje planiraju da upozore građane na moguće „padove opterećenja“ – kako je lokalni Njuspik nazvao planirane nestanke struje koji mogu biti potrebni da bi se izbegao nestanak struje.

Pretpostavlja se da će u vršnim periodima (ujutro i uveče) napajanje biti prekinuto po potrebi na dva sata. Prekidi mogu uticati na domove, škole, prodavnice, javni prevoz, semafore i telekomunikacije. Izuzeci su objekti kritične infrastrukture: bolnice, policijske stanice, zatvori, vladine zgrade i opasne industrije.

Za fino podešavanje RTE sistema, u decembru je održana svenarodna vežba, a vlasti preko medija šire preporuke građanima kako da se ponašaju u slučaju privremenog nestanka struje. Vlasti pozivaju na zajedničku politiku „energetskog trezvenja”: ne grejati prostorije iznad 19 stepeni, prigušivati osvetljenje zgrada, a po mogućnosti ne paliti svetlo. Prema Makronu, ako svi budu svesni i smanje potrošnju energije za deset odsto, problemi se mogu izbeći.

Relativno toplo vreme i smanjena potrošnja obezbediće miran božićni praznik za energetske radnike, prema najnovijoj prognozi RTE. Rizik od nestanka struje u januaru je na prosečnom nivou.

Biti spreman nije greh.

Uprkos uveravanjima nadležnih, mnogi se spremaju za mogući nestanak struje. Tako su od početka decembra prodavci sveća zabeležili nagli porast potražnje. Francuzi kupuju unapred da ne bi morali da sede u potpunom mraku. Za sada nema nestašice, ali može da se pojavi u slučaju pravih ispada.

Takođe, mnogi aktivno kupuju turističku opremu u prodavnicama: baterijske lampe, peći za kampovanje i gasne gorionike. Ne zato što su se okupili u prirodi, već da ne bi sedeli gladni ako se ugasi svetlo.

Osim toga, prodaja električnih generatora – ne samo prenosivih, već i industrijskih – više se nego udvostručila: traže se kod srednjih i velikih kompanija koje strahuju da „raspuštanje opterećenja“ može izazvati ozbiljnu štetu na opremi.

Za to što se građani Francuske u 21. veku plaše da će ostati bez struje neki političari i mediji tradicionalno okrivljuju Rusiju. Međutim, očigledno je da su lokalne vlasti previše pokrenule situaciju u nuklearnoj industriji. I, pošto su izgubili vreme, biće primorani da ga nadoknađuju još dugo - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)