NOVI MOMENTI U ODNOSIMA DVE ZEMLJE: Energetika u fokusu razgovora premijera Grčke i Severne Makedonije

Novosti online

14. 09. 2022. u 08:17

SNABDEVANjE lignitom i ugljem iz rudnika u Grčkoj u narednom periodu, nabavku mazuta, ali i mogućnost grčkih investicija uz izgradnju gasne elektrane do 200 megavata, najavio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski odmah po povratku iz Atine, nakon sastanka sa grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom, javio je dopisnik MIA iz Atine.

НОВИ МОМЕНТИ У ОДНОСИМА ДВЕ ЗЕМЉЕ: Енергетика у фокусу разговора премијера Грчке и Северне Македоније

Foto Shutterstock

U izjavi makedonskim medijima nakon jednodnevne radne posete Grčkoj, premijer je istakao da je u fokusu razgovora sa Micotakisom bila energetska kriza i energetska saradnja uoči teške zime.

On je otkrio da je na sastanku, koji je protekao u pozitivnoj atmosferi, bilo reči o konkretnim dogovorima koji imaju za cilj uspešno suočavanje sa posledicama energetske krize i rata u Ukrajini.

Povodom konkretnih ugovora o isporuci lignita, uglja i mazuta preko Grčke, on je naglasio da i ako postoji bilo kakvo ograničenje za Grčku, to neće uticati na nas.

On je istakao da je Grčka izrazila želju da u Severnoj Makedoniji izgradi gasno postrojenje do 200 megavata, napominjući da bi to bila velika i strateška investicija.

Za energetsku transformaciju pomenuo sam interkonektor „Evzoni“, za koji je već započeta procedura tržišnog testiranja, odnosno ekonomske isplativosti.

On se osvrnuo i na projekat "Čebren" za koji postoji ponuda grčke elektroprivrede PPC i rekao da će, ako prođe evaluacione filtere institucija, biti ponude za izgradnju do kraja godine.

Na sastanku je, kako je rekao Kovačevski, grčki premijer izrazio zadovoljstvo što je Severna Makedonija započela pregovore sa EU i ponudila grčku podršku tom procesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori