RESTRIKCIJE STRUJE NISU U PLANU: Ministarka energetike posetila Dispečerski centar niške elektrodistribucije

D. Miljković

06. 09. 2022. u 16:30

LOKALNE smouprave treba da završe svoje planove uštede potrošnje jer imaju rok da ih do 15. septembra dostave Ministarstvu i Vladi Srbije. Srbija je preksinoć uvezla električnu energiju i za to je dala skoro dva miliona evra.

РЕСТРИКЦИЈЕ СТРУЈЕ НИСУ У ПЛАНУ: Министарка енергетике посетила Диспечерски центар нишке електродистрибуције

Foto: D. Miljković

Ovo je juče izjavila Zorana Mihajlović, ministarka energetike, prilikom posete Dispečerskom centru niške elektrodistribucije. Kako je rekla, država nije pravila planove restrikcije električne energije.

- Struju uvozimo gotovo svaki dan a zima još nije počela - navela je Mihajlovićeva. - Zato moramo svi zajedno da kroz ovaj period koji nije lak što lakše prođemo. Uštedom pomažemo državi da mnogo manje novca daje na uvoz električne energije, koja danas ima cenu od oko 500 evra po megavat-času.

Prema rečima ministarke Mihajlović, kada pogledamo strukturu prosečne potrošnje jednog srpskog domaćinstva, više od 60 odsto njih troši negde oko 20 procenata električne energije. Oko 40 procenata troši skoro 80 odsto struje i onda se vidi da prostora za uštedu ima. Svaki milion evra koji budemo uštedeli na ovaj način, pomoći će da se novac ne daje za uvoz električne energije.

I pored energetske krize koja trese čitavu Evropu, kako je istakla ministarka, država nijednog trenutka nije pravila niti će praviti planove za restrikciju.

- Elektroprivreda danas ne može da proizvede one količine energije koje su potrebne za našu potrošnju i to je tačka jedan i to je tačno - naglasila je Mihajlovićeva. - Druga stvar jeste da je država omogućila EPS da može da uveze ugalj kako bi bar malo povećala proizvodnju, koja još uvek ne može da zadovolji našu potrošnju i treća stvar je da država pomaže na sve načine da "Elektroprivreda Srbije" uvozi električnu energiju. Pored onoga što dnevno uvozi za tržište, gde su cene apsolutno neverovatne, s druge strane pomaže i kroz ugovor sa Mađarskom i kroz potencijalni ugovor sa Azerbejdžanom, kako bi smo imali određene isporuke električne energije do kraja marta i grejne sezone - navela je ministarka.

KRENULI SA ŠTEDNjOM

GRADONAČELNICA Niša Dragana Sotirovski istakla je da je Grad Niš već počeo sa sprovođenjem mera uštede. Ukoliko ova situacija potraje, neće biti ni novogodišnje rasvete. Niš je uspeo da zameni 60 odsto rasvete u gradu i na taj način su od jula prošle godine uštedeli 100.000 kilovat-sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna