DVE DECENIJE TRAGAO ZA ISTINOM: Kako je Zrenjaninac otkrio tragičnu sudbinu nestalog ujaka, uhapšenog na rođendan

Bogoljub Grujić

16. 05. 2021. u 17:00

PENZIONISANI zrenjaninski primarijus, dr Petar Petričević, decenijama je tragao za bilo kakvim podatkom o misterioznom nestanku svog ujaka Petra Milina, koji je uhapšen tokom Drugog svetskog rata, i - došao do bolne istine.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ТРАГАО ЗА ИСТИНОМ: Како је Зрењанинац открио трагичну судбину несталог ујака, ухапшеног на рођендан

Foto Privatna arhiva

- Sasvim slučajno došao sam do te bolne istine. Kada sam 2004. godine operisao pacijenta čiji sin živi u Nemačkoj, zamolio sam ga da se raspita o ujakovoj sudbini i ubrzo mi je stiglo pismo, sa podatkom da je Petar Milin streljan na Badnji dan, 6. januara 1945. u koncentracionom logoru Šercingen, na kraju istoimenog sela kod mesta Rotvajl, i da je sahranjen na groblju "Ratnih veterana" u Šembergu - prič dr Petar Petričević.

ODVOJENE GROBNICE ZA JEVREJE

U LOGORIMA Jevreji su bili odvojeni i sahranjivani u posebnim grobnicama i jedino za njih postoje kontakt-adrese i omogućen je pristup arhivama, što olakšava posao onima koji tragaju za sudbinom predaka.

DALjE tragajući, saznao je da je Petar Milin dve godine ranije, na svoj 29. rođendan, uhapšen od strane mađarskih okupacionih vlasti, a onda je preko logora Komarno na Dunavu, na mađarsko-slovačkoj granici, deportovan u zloglasni Dahau.

Foto Privatna arhiva

Uzaludno su apsolventa Pravnog fakulteta i talentovanog fudbalera tražili otac Đorđe, zemljoposednik i jedan od najbogatijih ljudi u to vreme u Odžacima i okolini, i majka, koja je umrla 1966. godine.

OBELEŽJE Groblje u Šembergu, Foto Privatna arhiva

- Uzaludni su bili i svi pokušaji moje majke Desanke, Petrove rođene sestre, kao i mog brata dr Đorđa Petričevića, ortopeda iz Subotice, koji dok su bili živi ništa o ujakovoj sudbini nisu saznali - nastavlja dr Petričević, koji je i ime dobio po svom ujaku.

"DESET PUSTINjAKA" STRELjALI CIVILE

NA ulazu u groblje u Šembergu stoji i ploča, koju je 1985. postavio nemački političar Rihard fon Vajczeker dok je bio na funkciji predsednika Nemačke. Na njoj piše da su tu pobijeni logoraši i da je zločin izvršila zloglasna esesovska grupa "deset pustinjaka", a da neki kada su ih zakopavali u zemlju - nisu bili mrtvi.

DUG Dr Petričević upisao se u knjigu žalosti, Foto Privatna arhiva

 

PETAR Milin je rođen 1914. u selu Lalić, srez Odžaci u Bačkoj, i bio je član narodnog otpora, sa zadatkom da organizuje partizanske baze na salašima i krije drugare sa fakulteta i buduće heroje oslobodilačkog rata.

KLUB DRMADžIJA PO PETRU MILINU

POSLE Drugog svetskog, fudbalski klub u rodnom selu Lalić, jedno vreme zvao se FK Pera Milin Drmadžija, po momku 188 centimetara visokom, koji je sjajno igrao na poziciji centarhalfa.

- Ujak je bio i odličan fudbaler, ali je odbio ponudu industrijalca Ertla iz Odžaka, vlasnika najveće fabrike za preradu konoplje, da igra fudbal u njegovom klubu, sastavljenom od najboljih fudbalera toga kraja, koji se takmičio u Mađarskoj ligi. Trebalo je da bude stožer toga tima, ali nije želeo da nastavi školovanje u Mađarskoj, gde je takođe mogao da igra fudbal - kaže dr Petar Petričević.

LIKVIDIRAN Petar Milin, Foto Privatna arhiva

 

TUŽAN zbog sudbine, ali istovremeno ponosan na svog ujaka, dr Petar Petričević je 2005. prvi put posetio mesto na francusko-švajcarskoj granici u Nemačkoj, gde su tragovi nekadašnjeg nacističkog logora skoro zatrti i postoji samo kapela i na zidu se nalaze imena stradalih 39 Jugoslovena, među kojima je i Petar Milin, ali i još dva bliska rođaka, Gavra Nedeljkov i Mile Teodorović.

- U kapeli sam upalio sveću i ostavio grumen zemlje iz bašte ujakove rodne kuće u Laliću, a zatim sam posetio i groblje "Ratnih veterana" u Šembergu, na kojem je sahranjeno nekoliko hiljada Poljaka, Rusa, Norvežana i Jugoslovena - dodaje dr Petričević, uz napomenu da već deceniju i po redovno obilazi mesto na kojem je streljan njegov ujak, na kojem je postavio spomen-ploču i upisao se u knjigu žalosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas