SRBIJA USKORO NA "ZELENOJ LISTI" EU? Evropska komisija predlaže blaže mere za putovanja, Brisel ohrabren brzinom vakcinacije kod nas

G. Č. - G. N.

04. 05. 2021. u 08:00

EVROPSKA komisija je predložila zemljama članicama EU da ublaže trenutna ograničenja za putovanja "koja nisu od suštinskog značaja", što znači i turistička, tokom pandemije virusa korona. S tim u vezi se predlaže da se podigne prag dvonedeljne kumulativne stope prijavljivanja slučajeva kovida sa dosadašnjih 25 na 100 na 100.000 stanovnika.

СРБИЈА УСКОРО НА ЗЕЛЕНОЈ ЛИСТИ ЕУ? Европска комисија предлаже блаже мере за путовања, Брисел охрабрен брзином вакцинације код нас

I turistička putovanja u EU će uskoro biti moguća / Foto D. Dozet

To konkretno znači da će, ukoliko se epidemiloška situacija u određenoj zemlji popravi, sa 100 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika, njeni građani moći da putuju u zemlje EU.

U Briselu zato smatraju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja kojima je odobren ulazak u EU uskoro "znatno proširiti" i da bi na njoj svakako trebalo da se nađu Izrael, ali i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

U Komisiji napominju da će se "kriterijum vakcinacije", odnosno otvaranja granica za one revakcinisane protiv kovida 19, odnositi samo na vakcine koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove ili kao "hitne" odobrene od strane Svetske zdravstvene agencije.

Ceo postupak bi trebalo da se olakša kada bude počeo da funkcioniše tzv. digitalni zeleni sertifikat. Očekuje se da on bude ozvaničen 17. juna, a da stupi na snagu 1. jula.

Takođe se predlaže uspostavljanje portala koji će putnicima omogućiti da traže priznavanje potvrde o vakcinaciji, izdate od strane države van EU. Dok ovaj sertifikat ne počne da funkcioniše, države članice treba da prihvataju sertifikate iz zemalja koje nisu članice EU na osnovu nacionalnog zakona, uz mogućnost provere autentičnosti.

Sada je na Evropskom savetu da razmotri ovaj predlog. Prva rasprava zakazana je na tehničkom nivou već za danas u Briselu, posle čega će se o svemu sutra raspravljati i ambasadori zemalja članica.

Inače, korona-brojke u Srbiji u poslednja tri dana ohrabruju! To potvrđuje i jučerašnja statistika. Testiran je 6.271 građanin, od kojih je 1.249 pozitivno. Preminula su 23 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 141 osoba.

U subotu 1. maja registrovane su 1.374 pozitivne osobe, od testiranih 8.168. Preminule su 24 osobe. Na Uskrs je od ukupno 6.320 testiranih pozitivno bilo 989 građana. Preminule su 23 osobe.

U našoj zemlji je do sada data 3.567.751 doza vakcina protiv virusa korona, a obe doze cepiva primilo je 1.531.980 građana. Dr Predrag Kon ne smatra da će praznici imati uticaj na dalji tok pandemije u našoj zemlji. On izdvaja Beograd, budući da je u glavnom gradu vakcinisano 43 odsto punoletnog stanovništva.

- Ovo je dobitni trenutak za našu zemlju i sad bi bilo najpovoljnije da se što više vakcinišemo - rekao je Kon. - Aktivnost virusa pada, čak i u velikim gradovima, pa sada treba da se vakcinišu mlađe kategorije stanovništva, oni između 40 i 60 godina, ali i oni mlađi, jer najviše prenose virus.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže:

- Vreme je da se polako otvaramo i zato sam predložio Kriznom štabu da se ubuduće mere određuju regionalno, odnosno da zavise od stepena vakcinacije. Beograd je najbolji region u Srbiji! - istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da će do kraja nedelje biti organizovana vakcinacija u tržnom centru "Ušće". Od juče se nastavila i vakcinacija bez zakazivanja.

PREMINULA MLADA MAMA

B. M. (33) preminula je juče ujutru u kovid-bolnici u Batajnici nakon višednevne bitke sa virusom korona. Mlada žena, majka predškolca, hospitalizovana je 20. aprila zbog naglog pogoršanja stanja. Imala je hronične bolesti i od 27. aprila bila je na respiratoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo