AMBASADOR SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, poznati naučnik i genije Nikola Tesla - Amerikanac.

Maja

29.04.2021. 15:57

Nema mi tu sta da se ljutimo, covek Srbin... Bas obrnuto, srecni smo zbog toga. Samo nemojte vi da se ljutite sto nije amerikanac ili nesto sto vredi nije vase, postanete onda nezgodni, saljete milosrdne andjele i slicno...

kiklopovo oko

29.04.2021. 16:40

Nije gosp. Godfry to rekao slucajno. U Americi nacionalnost i drzavljanstvo je jedna te ista stvar jer je drzava nacija. Unekoliko u tome i ima neke ispravnosti ,ali sa pravnog aspekta je to potpuno Ok jer ako nosis pasoss neke zemlje i koristis njene usluge i zastitu kao drzavljanin onda je logicno da je tvoja nacionalnost (drzavljanstvo) ono sto pise u njegovom pasossu. Bitna azlika u istoj stvari je u Evropi. U Evropi su etnicitet i drzavljanstvo izjednaceni po americkom pristupu shodno konvenciji UN,ali se eticitet,tj etnicko poreklo visoko vrednuje u smislu trajnog i vecnog atributa.Nacionalnost (nationality) je simbioza dva pojma: drzavljanstva i nacionalnosti.Drzavljanstvo je pravna pripadnost drzavi a nacionalnost pripadnosti naciji. Sad, kljucna stvar je da se drzava u modernom smislu smatra nacijom,mada je nacija u socioloskom smislu siri pojam. Poznate i cuvene su brojne definicije nacije kao pojma. Na tom naucnom pointu su pala i najveca imena socioloske nauke. Ipak, najvise se ceni definicija jednog, tesko da ce te pogoditi a da nemate obrazovanje drustvenih nauka,posebno filozofskog, politickog,ekonomskog i sl.... To je definicija J.V. Staljina! Nju,zamislite, priznaju kao stub socio nauke i zapadna socioloska miso! Staljin je bio i veliki naucnik iz te oblasti i uspeo je da izdefinise taj biser socioloske nauke,obuhvativsi u njoj sve bitne elemente pojma nacije. On je to uspeo analizirajuci Veliku Burzoasku Revoluciju u Francuskoj 1789 i razvoj drustava i drzava u Evropi nakon toga.Momenat u istoriji kad je drzava preobacana u naciju je upravo taj veliki dogadjaj. Sire mozete da se upoznate na Internetu ,ali navescu samo da je kljucni fqktor definicije nacionalno trziste,dakle ne samo narod i teritorija. Staljin je ,medjutim nasao i nacin kako da te elemente veoma vesto poveze u "dijalekticki" biser. U tome je "kvaka" da mu niko kasnije nije mogao da oponira mada je ulozen ogroman trud,posebno zapadnjaka!!!

Banacanin

29.04.2021. 17:03

Тесла је Србин јер се никада није ни изјаснио другачије, Хрвати су му убили целу фамилију а сад трвде да је Хрват, прц Милојка, амери тврде да је њихов, опт птц Милојка, прешао у Америку ради финансира патента а умро у беди без ичега, гле сад ај онда да и ми тврди о да је и Абрахама Линколн имо српске корене и онда је Америку створио Србин шта бисте ви онда рекли!

Mišo Peć

29.04.2021. 19:50

Na žalost Gordfija Nikola Tesla je Srbin a amerikanci su: Holbruk,Klinton,Vesli Klark,Olbrajtova,Šejn,Voker i ostali zločinci,koji su veliki broj zločina počinili nad nedužnom decom u Srbiji i to im nikada Srbija neće zaboraviti i oprostiti.

Zoran Petrović

29.04.2021. 22:25

Gospodine predsedniče , pozovite tog lika na razgovor , i.predajte mu protestnu notu . Zašto čutite na ovakve provokantne izjave ?

Zozon

30.04.2021. 06:57

Nikola Tesla je podneo zahtev za stipendiju Srbiji. Odbili su ga, pod izgovorom, da nije državljanin Srbije, jer je rođen i živi u Smiljanu, (Kninska Krajina), u ono vreme je to je bila Ugarska.Podneo je zahtev, i dobio stipendiju od Budimpešte.Završio školovanja, predavao u Budimpešti, otšao posle u Svet (Drezden, Beč, pariz,SAD). Sad je "naše gore list". To je problem, jer su pametni i školovani potencijalna opasnost za ove sa neznanjem i pokupovanim školskim uverenjima. Gledajte, kad je to bilo i šta se promenilo do danas? NIŠTA. Pametni uče od pametnijih od sebe. Ovde je pamet i obrazovanost pretnja za Konje.

BOGDAN

30.04.2021. 07:09

PA I SIPTARI IMAJU SRPSKO DRZAVLJANSTVO SRPSKE LICNE KARTE I PASOSE ALI VI NJIMA STVARATE POSEBNU SIPTARSKU DRZAVU ZA KRIMINALCE ZLOCINCE I ISLAMSKE TERORISTE.SVI REDOM RODENI U REPUBLIKU SRBIJU SOCIJALISTICKU JUGOSLAVIJU SVI SPOSOBNI OBAVEZNICI SLUZILI U JUGOSLOVENSKU ARMIJU HARADINAJ BESE NAJBOLJI VOJNIK I ONAJ TALAT DGAFERI OFICIR PA DEZERTER I KOMANDIR U.C.K I DANAS UFIRCAN U ODELO VLADA U MAKEDONIJU ALI OPET SIPTARI ZA VAS SU ALBANCI A NE SRBI ILI JUGOSLOVENI.KOD VAS NEMA JEDAN ARSIN KOD VAS IMA DVA ARSINA VI MERITE KAKO VAMA ODGOVARA.

zvonko

30.04.2021. 07:09

Mister Ambassador, for you (as American) that is the only way that you can brag about that you accomplish anything if somebody else did it and you either steal (Edison) or appropriate Have a good day mister Ambassador .

Maksa

30.04.2021. 10:41

Koga su hrvati proterivali iz hrvatske,Srbe ili hrvate?Ako su proterivali svoje hrvate onda to govori o njima a još više govori o njima da kada od nekoga ko nema svetsku slavu onda je to Srbin PA MOGU SA NJIM DA RADE BAŠ ŠTO HOCE a ako je svetski velikan kao sto je to Tesla e onda je njihov. Amerikanci su pripadnici najobičnijeg ekonomskog udruženja a ne države pa od njih ništa i ne čudi.

Branislav

30.04.2021. 18:44

Gospodine Godfri, u pitanju je genetika a ne mesto rođenja ili mesto življenja. Otac i majka Nikole Tesle su Srbi i to pravoslavne vere. Otac NikoleTesle je bio pravoslavni sveštenik.