PATRIJARH PORFIRIJE: Oni koji su počinili zla kao u Jasenovcu ispisali su se iz ljudi

Novosti online

22. 04. 2021. u 19:30

ONI koji su počinili ta zla kakvo je počinjeno u Jasenovcu ispisali su se iz ljudi, rekao je patrijarh Porfirije na otvaranju izložbe „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije. .

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Они који су починили зла као у Јасеновцу исписали су се из људи

Foto: Petar Milošević

- Okupili smo se da otvorimo i pogledamo izložbu slika sestre Marije iz manastira Jasenovac. Jasenovac je nadaleko i naširoko poznat nažalost ne samo po zlu, nego po najekstremnijem mogućem zlu koje može da domisli ljudski um. Tamo su stradali ne samo nevini ljudi, nego su stradali na najmonstruoznije moguće načine - rekao je patrijarh Porfirije, dodajući da oni koji su počinili ta zla ne pripadaju ljudima i da su se „ispisali iz ljudi“.

- Za Jasenovac nas vezuje čitavo naše postojanje, Jasenovac je mesto koje mi daje najveću moguću snagu i svakome ko se seti Jasenovca, u najmanju ruku se potrudi da ostane čovek i da učini sve ne samo da se ne ponovi Jasenovac, da žrtvujemo i sami sebe da Jasenovac ne bude zaboravljen, jer nam je potreban, ali i da nas inspiriše i nadahnjuje da je što je moguće više budemo ljudi onako kako je Hristos mislio o nama - rekao je patrijarh.

Dodao je da „Jasenovac nije samo mesto sećanja, već i mesto molitvenog sećanja koje pobeđuje svako zlo“.

- Bog je hteo da se na mestima gde su počinjeni zločini nikne ne samo manastir, već da mesto stradanja postane mesto okupljanja monaha i monahinja. Jasenovac je poznat po zlu, ali postaje poznat i po manastiru koji se diže, raste i daje duhovne plodove - kazao je patrijarh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA IZUZETNO LEPOJ PEŠČANOJ PLAŽI: Nedavno potpuno renoviran hotel iz poznatog svetskog lanca Hilton