"RIZIK JE VEĆI UKOLIKO DETE NE PRIMI VAKCINU" Kako protiče proces obavezne imunizacije, pooštrena kaznena politika

Novosti online

04. 04. 2021. u 09:09

VAKCINA protiv korone za sada nije obavezna, ali vakcine protiv određenih opasnih zaraznih bolesti već dugo su u kalendaru obavezne imunizacije

РИЗИК ЈЕ ВЕЋИ УКОЛИКО ДЕТЕ НЕ ПРИМИ ВАКЦИНУ Како протиче процес обавезне имунизације, пооштрена казнена политика

Foto: Printskrin

Protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize. Obavezna je i MMR vakcina - protiv morbila, rubeola i zaušaka. Da li je epidemija korone usporila redovan proces imunizacije, i da li treba strahovati od novih epidemija?

Za sada, deca uče od kuće i kod kuće. Ali, svi se nadaju, da će u novoj školskoj godini korona biti pod kontrolom, a oni u klupama. Polazak u školu najviše raduje đake prvake. U ovom trenutku, obavljaju se pregledi za upis u prvi razred, a za to je neophodna i potvrda o redovnoj imunizaciji.

Foto: Printscreen/RTS

 

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović podseća da su četiri vakcine potrebne da se njihov program primeni pre polaska u školu.

- Ja bi htela da istaknem da se na svim punktovima u domovima zdravlja, u savetovalištima za zdravu decu, poštuju protivepidemijske mere, da ne bi trebalo da postoji strah od infekcije ili bilo kakav rizik po dete. Rizik je daleko veći ukoliko dete ne dođe i ne primi vakcinu. Stari epidemiolozi kažu, sve ono što ne nađe vakcina, nađe bolest - upozorava Jovanovićeva.

Procenat vakcinisane dece u prošloj godini, Institut "Batut" imaće u drugoj polovini aprila.

U domovima zdravlja u Kraljevu i Užicu zadovoljni su odzivom, dok u nadležnoj inspekciji saopštavaju da su prošle godine prekršajne prijave podneli u čak 16 okruga, a najviše protiv roditelja u - Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Šapcu.

Foto: A. Amižić

 

Koliki je odziv u Kraljevu i Užicu 

Novka Garabinović Vukašinović, pedijatar i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u Užicu, navodi da imaju obuhvat vakcinacijom protiv morbila 97, 98 odsto.

Mirko Cimbaljević, roditelj iz Kraljeva, kaže da je njegovo dete primilo vakcinu i da nisu uopšte imali dileme.

Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu, kaže da se beleži preko 92 odsto u drugoj godini života, i 90 odsto u sedmoj.

- Savetovališta rade svakodnevno pre podne, deca dolaze po pozivu na redovne vakcinacije - navodi Milenković.

Garabinović Vukašinovićeva ističe da su sporna samo deca koju roditelji ne žele da vakcinišu, ali da se to može nabrojati na prste jedne ruke.

- Oni se ne vakcinišu nijednom vakcinom. To je taj antivakcinalni lobi, postave vam 35 pitanja, da im sve napismeno date, medicinu na dlanu, da im sve garantujete sve - dodaje Garabinović Vukašinovićeva.

Kakva je kaznena politika 

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove navodi da je 2019. i 2020. godine ukupno podneto više od 230 prekršajnih prijava protiv roditelja, odnosno staratelja.

- Kaznena politika je pooštrena prošle godine. Novčani iznos kazne za staraoca, roditelja, je od 50 do 150.000 dinara - dodaje Stamenković.

Još nema podataka koliko je i da li je epidemija korone ugrozila redovnu imunizaciju.

Foto Tanjug

 

Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije SZO u Srbiji, kaže da je u nekim državama taj pad bio relativno veliki, čak do 30 i više odsto.

- Ne bih izdvajao pojedine države, ali smanjenje vakcinacije jeste globalni problem - napominje Ivanuša.

Epidemija u Srbiji koju su mnogi zaboravili 

Mnogi još nisu zaboravili poslednju epidemiju malih boginja kod nas, koja je trajala od decembra 2017. do juna 2019. godine.

Obolelo je 5.800 ljudi, a preminulo 15. Posle toga, obuhvat imunizacijom MMR vakcinom za decu u drugoj godini bio je 88 procenata, a gotovo 92 odsto za decu pre polaska u školu.

Želja je da se taj procenat dostigne, ali i da obuhvat bude 95 odsto, jer se time obezbeđuje kolektivni imunitet i sprečava širenje malih boginja. Ove godine, u januaru, zabeležen je jedan slučaj obolevanja.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara