NOVE MERE ZA ULAZAK U SRBIJU? Doktor Tiodorović najavio - U ponedeljak se donosi konačna odluka

Novosti online

17. 03. 2021. u 19:18

- KRIZNI štab moraće verovatno već na sednici u ponedeljak da odluči i o obaveznom testiranju na granici za sve koji ulaze u Srbiju. Iako je naš Uskrs tek 2. maja, katolički je već 4. aprila i vrlo brzo očekujemo ogroman priliv naših ljudi koji rade u inostranstvu pošto će u zapadnim zemljama tada biti neradni dani i oni će to iskorostiti da dođu u Srbiju. Koliko čujem već počinju da pristižu - ističe prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

НОВЕ МЕРЕ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ? Доктор Тиодоровић најавио - У понедељак се доноси коначна одлука

Foto: AP

On napominje da bi to trebalo da budu antigenski testovi čiji rezultati brzo stižu, a i jefitiniju su od PCR, kao i da će se odlučivati o tome da li će biti besplatni.

- Srbija ni po Ustavu ne može da zabrani ulazak svojim državljanima u zemlju, ali možemo da ih testiramo kako bismo predupredili unos korone u Srbiju. Iako budu pozitivni, mogu ući u Srbiju. A tek ćemo videti da li će testiranje biti besplatno i za strance, koji svakako neće moći da uđu u Srbiju ako se ispostavi da su zaraženi - ističe prof.

Tiodorović i podseća da je trenutno na snazi mera po kojoj naši državljani moraju imati negativan PCR za ulazak u Srbiju, a ako ga nemaju moraju u samoizolaciju od 10 dana, koju mogu porekinuti ako u međuvremenu urade PCR i bude negativan.

Za strance je obavezan negativan PCR, dok je slobodan ulazak za sve koji dolaze iz "mini Šengena". Iako se pre godinu dana oko 420.000 naših iz inosttanstva slilo u Srbiju, prof. Tiodorović ne očekuje toliki broj sada.

- Ali svakako će to biti ogroman broj ljudi, hiljade i hiljade njih, i moramo nešto preduzeti - ističe prof. Tiodorović.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri