HEROJIMA SA MOJKOVCA SPOMENIK U BEOGRADU: Na inicijativu "Novosti" Grad Beograd i Srbi iz Crne Gore podižu monument junacima

R. DRAGOVIĆ

12. 02. 2021. u 10:00

JUNACI čuvene Mojkovačke bitke, vek posle boja koji je ušao u anale ratovanja na ovim prostorima, dobiće dostojan spomenik u Beogradu.

ХЕРОЈИМА СА МОЈКОВЦА СПОМЕНИК У БЕОГРАДУ: На иницијативу Новости Град Београд и Срби из Црне Горе подижу монумент јунацима

Foto Arhiva

Na inicijativu "Večernjih novosti", Grad Beograd je prihvatio predlog da, u saradnji sa srpskim organizacijama iz Crne Gore, podigne dostojno obeležje serdaru Janku Vukotiću i herojima sa Mojkovca.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, glavni grad se rado odazvao inicijativi "Novosti" o podizanju spomenika herojima čuvene bitke iz 1916. godine.

- Mojkovačka bitka je redak primer žrtvovanja jedne vojske za drugu - kaže Vesić. - Da nije bilo stradanja crnogorske vojske na Mojkovcu, ne bi bilo ni Krfa, Solunskog fronta, Kajmakčalana niti blistave pobede u Prvom svetskom ratu. Sećanje na tu bitku izuzetno je važno za Srbiju i njeni učesnici zaslužuju dostojan spomenik u Beogradu.

JUNACI Crnogorska vojska 1916. nije poklekla pred nadmoćnim neprijateljem , Foto Arhiva

Inicijativa će svoj formalni oblik dobiti na sledećoj sednici Skupštine grada, na kojoj će biti formiran Odbor za podizanje ovog spomenika. U njemu će se naći predstavnici Srba iz Crne Gore, kompanije "Novosti", Grada Beograda, kao i ugledni istoričari. Biće, potom, raspisan konkurs za idejno rešenje, posle čega će biti izabran projekat i lokacija za spomenik.

Bitka na ponos srpskog roda

POSLE podizanja spomenika Njegošu, ovo će biti najvažnije obeležje u Beogradu koje će srpsku Crnu Goru predstaviti na pravi način - poručuje u ime srpskih poslanika i srpskih organizacija iz Crne Gore Andrija Mandić.

- Ta velika i poslednja bitka časti na ponos je čitavom srpskom rodu, jer je pokazala da je brat spreman da se žrtvuje za brata i kada je Lovćen okupiran i kada izdaja i kapitulacija kuca na vrata. Radujemo se mi, potomci vitezova sa Mojkovca, što podižući ovo obeležje pokušavamo da obnovimo srpsko zajedništvo koje su od 1916. do danas mnogi pokušali da zatru - kaže Mandić.

- Beograd neguje kulturu sećanja na sve važne događaje iz naše istorije. Srbija ima moralnu obavezu da podigne spomenik mojkovačkim junacima, bez obzira na sud koji o ovom događaju ima zvanična Crna Gora. Podvig serdara Janka i njegovih 6.500 boraca protiv 20.000 Austrijanaca ravan je onome što je Leonida učinio u Termopilima. Neka ovo bude još jedan doprinos zbližavanju dva bratska naroda, koji bi trebalo da afirmišu događaje iz zajedničke istorije - poručuje Vesić.

Goran Vesić, Foto Tanjug

Glavni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić naglašava da će spomenikom mojkovačkim junacima Beograd dobiti još jedno mesto pijeteta prema onima koji su položili živote za Srbiju.

- Herojstvo serdara Janka i hrabre crnogorske vojske na Mojkovcu ušlo je u anale ratovanja. Dužnost "Novosti", svih ostalih medija u Srbiji, kao i celokupne domaće javnosti jeste da damo doprinos da se žrtva učesnika ove bitke ne zaboravi. To je naš dug mojkovačkim herojima i zajedničkoj istoriji Srbije i Crne Gore - kaže Vučelić.

Legendarni komandant crnogorske vojske Janko Vukotić poslednje godine života proveo je u Beogradu, gde je i preminuo 1927. godine. Počiva na beogradskom Novom groblju, u celini Arkade, gde su sahranjene najuglednije ličnosti svog vremena. Grad Beograd je prošle godine obnovio njegov spomenik i okolinu grobnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas