DOKTOR STEVANOVIĆ: Uskoro kreće vakcinacija i po kliničkim centrima

Tanjug

26. 01. 2021. u 11:27

DIREKTOR Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović izjavio je danas da se po broju novoobolelih vidi da je situacija sa korona virusom nešto mirnija, što omogućava da se ozbiljno razmišlja o smanjenju kapaciteta u kovid bolnicama.

ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ: Ускоро креће вакцинација и по клиничким центрима

Goran Stevanović / Foto Tanjug

Stevanović je rekao da se u svim kovid bolnicama radi na smanjivanju kapaciteta i mobilisanju mesta za nekovid pacijente.

-U najkraćem vremenskom periodu, gledaćemo da iz kovid sistema izađe KBC Zvezdara, da se vrati nekovid pacijentima. Trebaće nam prilično vremena, jer su kapaciteti još popunjeni, i to neće biti za dva, tri ili četiri dana, ali je dobra vest da smo krenuli u tom pravcu - rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

On je istakao i da je glavni zadatak da se, koliko je moguće, pomogne vakcinacija opšte populacije.

Stevanović je najavio da će uskoro u svim bolnicama biti formirane ekipe za vakcinaciju.

-Do sada su po pitanju vakcinacije, glavni teret organizacije uz ''Batut'', Ministarstvo zdravlja i institute za javno zdravlja, podnele u domovima zdravlja. Od danas će krenuti i obuka kolega i ekipa iz bolnica, kliničko-bolničkih centara, i za vrlo kratko će u svim bolnciama biti formirane vakcinalne ekipe - rekao je Stevanović.

To će, istakao je, omogućiti da se vakcinacija brže sprovede i da se iskoriste vakcine, koje imamo i koje će tek pristizati.

Takođe, Stevanović je rekao i da je upućen zahtev svim zdravstvenim ustanovama da pošalju spiskove opreme koja je istrošena maksimalnim radom i korišćenjem za proteklih godinu dana, i koja će biti obnovljena.

-Planirana je velika nabavka opreme, one za standardnu dijagnostiku, rendgena, magnetnih rezonanci, skenera, ali i kreveta. To radimo sa Svestkom bankom - rekao je Stevanović.

 

"SVAKA VAKCINA ŠTITI"

Svaka vakcina štiti, a da li ćete putovati za nas je trenutno od sekundarnog značaja, poručio je danas Goran Stevanović.


Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica, upitan da li će to što se u Srbiji građani vakcinišu ruskom ili kineskom vakcinom, koje nisu odobrene u EU, uticati na mogućnost putovanja, ukazao da se radi o pitanju oko kojeg se ni u EU nisu složili.

„Naš zadatak je da zaštitimo naše stanovništvo, bez obzira da li će da putuju. Svaka vakcina vas štiti, a da li ćete putovati je od sekundarnog značaja“, rekao je novinarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024