VELIKI DOGOVOR: Rusija će Srbiji obezbediti dva miliona doza vakcine

Novosti online

06. 01. 2021. u 12:46

RUSKI fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, saopšteno je na zvaničnom Tviteru vakcine.

ВЕЛИКИ ДОГОВОР: Русија ће Србији обезбедити два милиона доза вакцине

Rusko cepivo u Institutu "Torlak" / Foto Tanjug

- Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju o postizanju sporazuma o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine ‘Sputnjik V’, prve u svetu registrovane vakcine protiv virusa korona. Vakcinacija stanovništva protiv virusa korona vakcinom ‘Sputnjik Ve’ u Srbiji započela je danas - navodi se u saopštenju.

Prva partija vakcine isporučena je u Srbiju 30. decembra 2020. godine. Vakcina je odobrena bez dodatnih kliničkih ispitivanja u zemlji.

Dogovor između Ruskog fonda i Vlade Srbije omogućiće da se vakciniše milion ljudi (vakcina se sastoji od dve doze).

- Isporuke ‘Sputnjika Ve’ omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama - ističe se u saopštenju.

- Rusiju i Srbiju povezuje dugogodišnje partnerstvo i podržavamo vladinu odluku da koristi vakcinu ‘Sputnjik Ve’ za borbu protiv virusa korona. Vakcina se zasniva na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora koja je dokazano bezbedna - izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina se zasniva na proučenoj i proverenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i nepostojanje dugoročnih neželjenih efekata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest