SADA JE IZVANIČNO: Vlada Srbije odlučila - Novi dom za Teslin muzej na Dorćolu

M. N. M.

25. 12. 2020. u 06:47

MUZEJ Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost", odlučila je juče Vlada Republike Srbije.

САДА ЈЕ ИЗВАНИЧНО: Влада Србије одлучила - Нови дом за Теслин музеј на Дорћолу

Foto: N. Fifić

- Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka - navodi se u saopštenju Vlade, povodom odluke o preseljenju u zdanje termoelektrane u Beogradu. Ono u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle, koji je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

Objekat Termoelektrane "Snaga i svetlost" sagrađen je od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. Zgrada je proglašena spomenikom kulture.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta naučnika, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirke likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)