BAJPAS HIRURGIJOM I REKONSTRUKCIJOM ZALISTAKA SPAŠENO HILJADE ŽIVOTA U „ADŽIBADEM SISTINA“

Promo

18. 11. 2020. u 08:00

Kardiovaskularna oboljenja vodeći su razlog za smrtnost i invaliditet u svetskim okvirima. Alarmantni su podaci koji ukazuju na porast oboljenja koronarnih arterija koja hrane srce i sve je veća potreba za hitni tretman.

БАЈПАС ХИРУРГИЈОМ И РЕКОНСТРУКЦИЈОМ ЗАЛИСТАКА СПАШЕНО ХИЉАДЕ ЖИВОТА У „АЏИБАДЕМ СИСТИНА“

Foto Promo

Zbog toga su i najčešće intervencije kardiohirurškoj odeljenja u bolnici „Adžibadem Sistina“ u Makedoniji postavljanje bajpasa, kao i hirurgija srčanih zalistaka. U uslovima pandemije koronavirusa, tim predvođen od prof. dr Aleksandra Nikolića, radi po najvišim protokolima za zaštitu kako pacijenata, tako i zdravstvenog osoblja.

Prof. d-r. Nikolić, kardiohirurg, kaže da svetski kardiohirurški centri danas sve više preferišu rekonstrukciju zaliska kao proceduru koja ima niza prednosti za pacijenta. U „Adžibadem Sistina“ ovakve operacije iznose 9.000 evra sa uključenim 7-dnevnim bolničkim boravkom. Pored rekonstruktivne hirurgije, u bolnici se izvode i klasične intervencije za zamenu zaliska pri čemu se koriste mehaničke i biološke valvule najvišeg kvaliteta. Cena bajpas hirurgije u bolnici iznosi 8.000 evra sa uključenim 7-dnevnim bolničkim boravkom. Najveći deo bajpas intervencija su arterijskim bajpasom koji je najbolje rešenje za pacijente, zato što statistički podaci pokazuju da arterijski graft najduže funkcioniše.

Jednim jedinim pozivom na Pozivni centar (call center) Kliničke bolnice „Adžibadem Sistina“ možete zakazati svoj pregled. Na ovom broju možete dobiti i sve informacije o uslugama koje nudi naša bolnica. Naš Pozivni centar je svakodnevno dostupan 24 časa.

Foto Promo

Rekonstruktivna hirurgija nudi mogućnost bržeg ozdravljenja, smanjen rizik od infekcije i zgrušavanje krvi

Pacijenti kojima je napravljena rekonstruktivna hirurgija ne moraju uzimati antikoagulantnu terapiju (lekovi protiv zgrušavanje krvi), pa samim tim izbegavaju veći deo komplikacija. Poznato je da su veštački materijali koji se koriste pri zameni zalistaka, više podložni infekciji, tako da ovi pacijenti imaju značajnije manji rizik od endokarditisa (infekcija srčanog zaliska). Druga prednost je brže ozdravljenje srčanog mišića i ukoliko je hirurški zahvat navremeno izveden, do smanjivanja dimenzija srčanih šupljina, a kod određenog broja pacijenata i do smanjenja u granicama normalnih vrednosti.

Foto Promo

TAVI – zamena srčanog zaliska bez reza

TAVI je jedna od najnovijih kardiohirurških intervencija kojima se zamenjuje oštećeni aortni zalistak bez otvaranja grudnog koša, a koja se izvodi i u „Adžibadem Sistina“. Revolucionarnost ove metode je zbog brojnih prednosti za pacijente, a glavni benefit je to što se TAVI-jem može spasiti život pacijenata koji su procenjeni kao visokorizični za izvođenje klasičnog pristupa otvaranjem grudnog koša zbog napredne uzrasti i prisustvo drugih pridružnih bolesti.

Arterioskleroza – osnova bolesti

Osnovni mehanizam bolesti je arterioskleroza krvnih sudova. To je proces nataloženja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, čime se sužava lumen i smanjuje njihova prohodnost. Kada plak smanji presek krvnog suda za 70%, onda srčani mišić nema dovoljno kiseonika i hranjlivih materija, a prilikom naprezanja pacijenti osećaju bol u grudima (angina). Uspostavljanje normalnog protoka krvi u ovom slučaju može da se uradi dilatacijom koronarne arterije, angioplastikom iste sa ili bez stentom. Ukoliko ova procedura ne uspe ili u slučaju većih sužavanja više krvnih sudova, primenjuje se koronarni bajpas.

Bajpas vraća krvotok u normalu

Bajpas hirurgija omogućuje premoštavanje zapušenog dela koronarnih krvnih sudova pri čemu se uzima deo krvnog suda od drugog dela tela, da bi se napravio zaobilazni put ili bajpas oko blokiranog dela koronarne arterije. Deo krvnog suda što se upotrebljava kao bajpas se zove graft.

U Kliničkoj bolnici „Adžibadem Sistina“ preferira se arterijski graft i najveći deo bajpas intervencija su arterijskim bajpasom, kao najbolje i najdugoročnije rešenje za pacijenta. Postavljanjem bajpasa, krvotok se prebacuje preko bajpasa zaobilazeći skučenog dela arterije, čime se uspostavlja normalan protok krvi do srca.

Foto Promo

Zakasneli tretman dovodi do srčane slabosti

Kasno dijagnosticiranje i nenavremeni tretman ishemične koronarne bolesti dovodi do izumiranja srčanog mišića u zoni koja je isključena od normalne cirkulacije i nastajanje tzv. levokomorne aneurizme. Pacijenti su obično sa slabom ispumpavajućom moći srca, čestim srčanim popuštanjima i nemogućnošću normalnog izvođenja svakodnevnih aktivnosti i fizičkih napora. Takvim pacijentima pored bajpasa se radi i rekonstrukcija leve komore resekcijom ili plastika na aneurizmi. Ako pacijent ima pridružnih bolesti srčanih valvula, one se rešavaju rekonstrukcijom ili zamenom zalistaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)