DIPLOME IZDAVALI NA DIVLJE: Prosvetna inspekcija utvrdila da Poslovna škola strukovnih studija u Nišu radi suprotno propisima

D. A. - I. M.

14. 10. 2020. u 09:31

NIŠKA Poslovna škola strukovnih studija godinama je radila bez akreditacije i studentima izdavala diplome koje nisu validne.

ДИПЛОМЕ ИЗДАВАЛИ НА ДИВЉЕ: Просветна инспекција утврдила да Пословна школа струковних студија у Нишу ради супротно прописима

Sedište Poslovne škole u Nišu / Foto D. A.

Prosvetna inspekcija je u proteklom periodu kontrolisala njihov rad i naložila privremenu zabranu rada, jer nisu imali akreditaciju ni za ustanovu, ni za studije.

Inspekcija je "češljala" više visokoškolskih ustanova u Nišu, pa je utvrdila i da, osim pomenute privatne ustanove, propusta ima i u državnom visokom školstvu. Naime, utvrdili su da je dekanka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu prof. Suzana Kostić zaboravila na vreme da podnese zahtev za reakreditaciju. Tako su, umesto do juna 2019. godine, zahtev Nacionalnom telu za akreditaciju podneli tek juna 2020. godine.

Ipak, ustanova je po hitnom postupku reakreditovana, pa diplome neće biti dovedene u pitanje, što nije slučaj sa Poslovnom školom strukovnih studija. Diplome ove ustanove mogu biti priznate samo prvoj generaciji akademaca, upisanoj 2015. godine, kada je ustanova imala početnu dozvolu za rad Ministarstva prosvete. Ona se izdaje na godinu dana, kada neka ustanova počne da radi, kako bi dobila dovoljno vremena da podnese zahtev za akreditaciju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je, za "Novosti", inspekcijske nalaze.

- Ministarstvo i prosvetna inspekcija strogo se drže zakona i ova dva slučaja najbolje pokazuju da nema zaštićenih. Ne pravimo razliku u kontroli privatnih i državnih obrazovnih ustanova - kaže Šarčević za "Novosti". - Studenti će moći da nastave školovanje na nekoj drugoj visokoj školi, koje će procenjivati šta od položenih ispita mogu da im priznaju.

ZABRANjENO I REKLAMIRANjE

OSIM zabrane organizacije nastave, niška visoka škola ne sme ni da upisuje nove studente. Moraće, odlukom inspekcije, i da ukloni reklamu sa oglasne table zgrade u kojoj se nalazi, kao i sa internet sajta.

Akademci koji su oštećeni, a zasada se ne zna koliko ih je, moći će i da traže nadoknadu za uplaćene školarine.

I u jednoj i u drugoj od dve pomenute visokoškolske ustanove negiraju da postoji bilo kakav problem u njihovom radu. Dekanka Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić kaže da joj nije poznato da su napravili neki propust u vezi sa blagovremenim podnošenjem zahteva za reakreditaciju.

- Drugi put vodim fakultet kroz akreditaciju. Prvi put je to bilo 2013. godine, i nije bilo propusta. Fakultet nesmetano radi sve ove godine tako da nema potrebe da bilo ko brine - poručila je Kostićeva, koja je priznala da su imali posetu prosvetne inspekcije nedavno, ali da joj nije poznato kakav izveštaj su podneli.

I vlasnik Poslovne škole strukovnih studija prof. Bratislav Prokopović tvrdi za naš list da nemaju nikakav problem u poslovanju. Navodi da im rad nije zabranjen, već da su u postupku akreditacije.

- Bila je prosvetna inspekcija pre nekoliko dana, ali još nismo dobili neki izveštaj ili mišljenje i to je sve što mogu reći - kratak je bio Prokopović koji nije želeo da otkrije koliko studenata ima ovaj fakultet niti koliko njih je u poslednjih pet godina diplomiralo.

Na njihovoj fejsbuk-stranici poslednje objave datiraju od prošle godine, a ni nastave, ni studenata nema na adresi Devete brigade broj 6 u Nišu, uz obrazloženje da je zbog korone sve organizovano onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili