SRBI NEDELJNO POJEDU PLASTIKU VELIČINE KREDITNE KARTICE: Srpski genetičar upozorava - Stradaju srce, mozak, testisi...

Novosti online

28. 09. 2020. u 21:07

REČI genetičara Miodraga Stojkovića ovih dana podigle su buru i zaprepastile svakog ko ih je čuo. Srpski naučnik je izneo je zapanjujući podatak-ne samo da smo izloženi mikroplastici, već je u svoj organizam unosimo putem hrane, pića i vazduha.

СРБИ НЕДЕЉНО ПОЈЕДУ ПЛАСТИКУ ВЕЛИЧИНЕ КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ: Српски генетичар упозорава - Страдају срце, мозак, тестиси...

Novosti

- Oko četiri grama plastike čovek unosi tokom nedelje, što je veličina kreditne kartice -  rekao je Stojković, a preneli su srpski mediji.

On je istakao da ove materije u telu čoveka mogu da izazovu velike poremećaje u ljudskim organima, pre svega u srcu, ali da su ugroženi i mozak, testisi i slezina.

On je naveo da prisustvo mikroplastike izaziva genetske poremećaje i u embrionima, ali i da zagađenje pospešuje svaku vrstu bolesti, bilo da je u pitanju bakteriološko ili virusno oboljenje.

S druge strane profesor Ekološke politike Evropske unije dr Darko Nadić kaže da mu se pomenuti podatak od “4 grama nedeljno” čini malo neutemeljenim, jer bi to, kako kaže, značilo da za deset godina u organizam unesemo dva kilograma plastike. Ipak, ne poriče činjenicu da unosimo mikroplastiku i to najčešće kroz hranu.

- Izvesnu količinu plastike unosimo u organizam, ali je to zanemarljivo - ističe profesor Nadić.

PLASTIKA JE SVUDA OKO NAS

Plastika se nalazi svuda oko nas. Pored hrane, vode, vazduha, predmet rasprava prethodnih godina često je bilo i prisustvo ovih materija u kozmetičkim prizvodima.

Svetska zdravstvena organizacija je u svom izveštaju iz 2019. godine izvela zaključak da “mikroplastika u pijaćoj vodi izgleda na trenutnom nivou nije rizična po zdravlje”, ali i da se istraživanja zasnivaju na “ograničenim podacima”. Kao meru preventive SZO je navela pravilni tretman otpadnih voda, koji uključuje uklanjanje fekalija i hemikalija, i čime bi kako navode moglo da se ukloni i više od 90% mikroplastike, piše Objektiv.rs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OSVOJEN SEVERODONJECK: Kadirov objavio snimak - narod pozdravlja borce, devojčica imala posebnu poruku