"NOVOSTI" SAZNAJU: Počinje prikupljanje plazme pacijenata u Kragujevcu i Užicu

B. RADIVOJEVIĆ

25. 09. 2020. u 11:00

PRIKUPLjANjE plazme pacijenata koji su preležali kovid 19, uskoro će početi i u Kragujevcu i Užicu, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Почиње прикупљање плазме пацијената у Крагујевцу и Ужицу

Foto: Željko Knežević

Doktor Nataša Vavić, transfuziolog, načelnik Odeljenja za donorske afere Instituta za transfuziju Srbije, potvrdila nam je da su službe za transfuziju u ovim centrima dobile neophodnu opremu i da su spremne da se pridruže Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u kojima se sprovodi projekat započet pre oko pet meseci.

Otkako je prvi davalac donirao rekonvalescentnu plazmu 11. aprila, u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu, program prikupljanja plazme odvija se svakodnevno.

- Do sada smo prikupili više od 2.000 jedinica plazme u Institutu za transfuziju Srbije i u Zavodu za transfuziju u Novom Sadu - navodi dr Vavić. - Prikupljanje plazme je započeto i u Nišu, a uskoro će da se uključe centri u Kragujevcu i Užicu.

Broj davalaca kovid 19 plazme se svakodnevno menja. Trenutno ih je nekoliko stotina.

- Više davalaca je doniralo plazmu već nekoliko puta, neki i po pet puta - objašnjava dr Vavić.

Foto: Željko Knežević

Doniranje plazme obavlja se pomoću separatora krvnih ćelija i komponenata. Iz davaočeve krvi se prikuplja samo određena količina plazme, a svi ostali sastojci krvi se istovremeno, tokom procedure, vraćaju kroz isti, jedan ubod u venu.

NE MOŽE SVAKO DA BUDE DONOR

DA bi neko mogao da donira plazmu mora biti zdrav, jer mi istovremeno i podjednako brinemo o zdravlju i davaoca i primaoca - navodi dr Nataša Vavić. - Davalac bi trebalo da bude bez hroničnih, malignih ili autoimunih bolesti. Potrebno je da potencijalni davalac ima pozitivan test na SARS-KoV-2 PCR metodom ili pozitivna IgG antitela, kao i da je 14 dana bez simptoma bolesti. Donori treba da budu stariji od 18 i mlađi od 60 godina, sa telesnom masom iznad 60 kilograma, adekvatnim venskim pristupom... Ukoliko je davalac ranije primao transfuzije ili je reč o ženskoj osobi koja je imala trudnoće, potrebno je da se urade skrining testovi na anti-HLA antitela.

- Procedura plazmafereze traje oko 40 do 60 minuta, a uobičajeni vremenski period između dve procedure je 15 dana - objašnjava dr Vavić. - Količina donirane plazme je oko 600 ml ili 10 ml po kilogramu telesne mase. Donirana količina se nadoknadi za 48 sati.

Postoje jasni kriterijumi ko može da donira krvnu plazmu, a neki sa spiska davalaca su odlagani jer se još nisu dovoljno oporavili od kovida. Odbijenih, tj. odloženih doniranja, kako kaže dr Vavić, bilo je oko 20 odsto, a mnoge osobe koje su želele da budu donori, i pre kovida, imale su neke druge bolesti zbog kojih inače ne ispunjavaju kriterijume za doniranje ni krvi ni plazme. Oni kod kojih je virus korona izazvao i upalu pluća, odlagani su na tri meseca.

Plazmom je u Srbiji dosad tretirano više od 200 pacijenata sa najtežom formom kovida. Efekat antikovid krvne plazme ispituje se u Kini, Rusiji, nekim članicama EU, Americi, ali je Svetska zdravstvena organizacija još smatra "eksperimentalnom terapijom". Za SZO rezultati ove terapije koje prijavljuju zemlje pojedinačno, ipak, još nisu "dovoljno ubedljivi" i traže dodatna praćenja i procene.

- Terapiju plazmom je teško standardizovati, s obzirom na to da ljudi proizvode različite nivoe antitela i da plazma mora individualno da se prikuplja od oporavljenih pacijenata - stav je SZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)