SEĆANJA TRUBAČA NA PREMINULOG NOVINARA "NOVOSTI": Borina truba nam promenila živote

V. ILIĆ

14. 09. 2020. u 12:30

NIKO kao Bora Komad (1939-2020) nije znao bolje da oceni trubača u Guči. Znao je da u moru trubača prepozna onog pravog, onog koji zna da poštuje trubu, onog koji će ostaviti neizbrisiv trag u trubaštvu Srbije.

СЕЋАЊА ТРУБАЧА НА ПРЕМИНУЛОГ НОВИНАРА НОВОСТИ: Борина труба нам променила животе

Foto D. Karadarević

Tako je, dok je više od pet decenija na Saboru trubača u Guči najboljem trubaču dodeljivao "Zlatnu trubu", dar našeg lista, iznedrio Miću Petrovića, Svetozara Lazovića Gonga, Fejata Sejdića, Bobana Markovića... Iz Borinih ruku njima je išla nagrada - truba, koja je svakom od njih udahnula novi život..., neki od njih i danas pričaju kako Bori duguju sve što su u životu stekli.

- Znao je svakog trubača "u glavu". Ne samo kapelnike, već svakog člana orkestra po imenu je zvao. Bio je prijatelj trubača i svi su ga voleli - rekao nam je Dejan Petrović, danas najpoznatiji trubač u Srbiji kome je Bora takođe dodelio "Zlatnu trubu". - Sećam se Bore od svoje osme, devete godine. Bio je čest gost naše kuće. Otac Mića pričao je da mu je Bora veliki prijatelj. Bio je veličina od čoveka, danas je, nažalost, takvih malo. Bio je boem, znao je da zapeva i da uz trubu uživa... Teško mi je palo kada sam čuo da je preminuo.

Sećaju se saboraši Borinih derneka u Guči. Zore je znao da dočekuje uz zvuke najboljih trubača Srbije. Utrkivali su se ko će pre Bori na uvce zasvirati.

- Kada Boru sretnete u Guči, to vam je bilo kao da ste ugledali Boga. A, on bi svakom od nas prišao, pozdravio se, rukovao, pitao bi za zdravlje, i obavezno: "Jeste li spremni za Sabor, nemojte da se brukate?". Molili smo ga da mu sviramo, jer to je bila najveća čast za trubača - da svira Bori na uvce. Posle bismo se hvalili ostalim kolegama kako smo svirali Bori, kako smo "uboli" njegovu pesmu - kazao nam je vrsni trubač iz Vladičinog Hana Bojan Krstić, koji je imao tu čast da mu 2015. godine Bora Komad uruči "Zlatnu trubu".

Trubač iz Rasne kod Požege Dejan Jevđić, koji je trostruki dobitnik "Zlatne trube" od "Večernjih novosti", veli nam da je toliko dogodovština uz Boru doživeo da, kako kaže, može roman da napiše.

Počast Bora Komad predaje "Zlatnu trubu" Dejanu Jevđiću 2013., Foto arhiva

- Dodvoravali su mu se trubači na svaki način. Kada bi saznali gde živi, oni bi odlazili kod njega u Beograd nosivši mu i prasad i jagnjad na ražnju, sir, kajmak i rakiju. Znali su i u kojim kafanama sedi, tu su ga čekali i molili ga da im uruči "Zlatnu" na Saboru. On bi samo prokomentarisao: "Samo vi dobro odsvirajte, sama će vam se truba pozlatiti" - kazao nam je Jevđić.

Svi trubači odreda na sam pomen Borinog imena odmah komentarišu: "To je trubačka legenda".

- Nije bio trubač, ali je poznavao zvuk trube neobično dobro. Tačno je znao kada neko pogreši, pa ga prekori. Svima nam je bio vetar u leđa, jer kada te Bora u Guči nagradi, znaj da ti se život smeši... - zaključili su trubački kapelnici.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)