DETALJI POROĐAJA NA AERODROMU "NIKOLA TESLA": Čekala avion sa gostima, dočekala - sina

B. Borisavljević

03. 08. 2020. u 08:05

NA beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u subotu uveče, začuo se plač novorođene bebe.

ДЕТАЉИ ПОРОЂАЈА НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Чекала авион са гостима, дочекала - сина

Foto Z. Jovanović/Depositphotos

Tunišanka, koja je sa suprugom, našim državljaninom, došla da sačeka prijatelje - porodila se. Žena je dobila učestale kontrakcije, tako da nije bilo vremena za čekanje ekipe Hitne pomoći. Ulogu akušera preuzela je medicinska ekipa koja radi u aerodromskoj ambulanti i obavila porođaj.

U izjavi za "Novosti", dr Ivan Ćertić iz bolnice MediGroup, šef ambulante Hitne pomoći na aerodromu "Nikola Tesla", otkriva kako se odigrao ovaj srećan događaj. Ekipa je, u subotu oko 18.30, dobila poziv za intervenciju zbog žene sa trudovima, na ulazu u "Terminal 1" aerodromske zgrade. Na lice mesta su stigli za nekoliko minuta, prebacili trudnicu u sanitetsko vozilo i prevezli u aerodromsku ambulantu. Kako su saznali, trudovi su počeli oko pola sata pre poziva, a zatim se naglo intenzivirali, kada je i zatražena pomoć.

Foto: Facebook

Dr Ivan Ćertić

- U pitanju je bila Tunišanka, stara 32 godine, sa istorijom ranijih spontanih pobačaja - kaže dr Ivan Ćertić. - U samom transportu do ambulante, došlo je do pucanja vodenjaka i aktivnog započinjanja porođaja. Tek što smo porodilju uveli u ambulantu i spremili neophodan materijal i instrumente, kontrakcije su dostigle maksimum. Porodilja, iako prvorotka, zatečena naglim razvojem situacije, bila je vrlo pribrana i saradljiva, tako da je samo nakon nekoliko dodatnih napora i bez komplikacija zdrava, muška beba došla na svet. Sve je bilo gotovo za 10-15 minuta. Otac je bio sve vreme prisutan i po rođenju sina rekao da će se zvati Adam.

POROĐAJ NA PANČEVAČKOM MOSTU

Početkom jula, još jedna trudnica nije mogla da sačeka da stigne do porodilišta u Beogradu. Mama iz Pančeva je u kolima Hitne pomoći na Pančevačkom mostu, i to usred popodnevnog špica - rodila zdravu devojčicu.

Doktor Ćertić navodi da su, u trenutku presecanja pupčanika, stigle i kolege iz Gradskog zavoda za hitnu pomoć, uz čiju pomoć su majka i beba prebačene u GAK "Narodni Front". Poslednja informacija koju je dobio je da su beba i majka dobro.

- Drago mi je što smo se našli na pravom mestu u pravo vreme i što smo mogli biti od pomoći - zadovoljan je dr Ćertić. - Srećan sam što je sve prošlo brzo i bez problema. Dodatno sam zahvalan na podršci i pomoći ostalim članovima ekipe, medicinskom tehničaru Draganu Staniću i vozačima saniteta Dušanu Vučetiću i Predragu Jestroviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!