DRUGO "VATRENO OKO" BIĆE U NIŠU: Sve spremno za otvaranje još jedne nacionalne laboratorije za analizu virusa

D. Alihodžić

22. 07. 2020. u 21:45

OBJEKAT površine 800 kvadrata sagrađen je za samo 75 dana, a u najsavremenijoj laboratoriji dnevno će moći da se obradi 1.000 PCR testova, kojima se iz briseva utvrđuje prisustvo virusa korona u organizmu.

ДРУГО ВАТРЕНО ОКО БИЋЕ У НИШУ: Све спремно за отварање још једне националне лабораторије за анализу вируса

Foto: VN

Otvaranje laboratorije očekuje se iduće nedelje, potvrdila je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

- Dan počinje divnim utiskom da ono za šta smo se borili i ostvarili nije uzaludno. Ponosna sam jer sam, kao načelnik Okruga, bila deo priče koju ostavljamo generacijama. Sve je spremno za otvaranje Nacionalne laboratorije "Vatreno oko 2" koju Niš, kao veliki i važan grad, dobija naredne nedelje - izjavila je načelnica koja još uvek ne može da precizira kada će biti otvaranje, ali kaže da su sva očekivanja da to bude naredne nedelje.

"Vatreno oko" radiće u sklopu Instituta za javno zdravlje i stručnjaci ove ustanove već se nalaze na obuci u identičnoj laboratoriji koja je u prvom naletu virusa korona otvorena u Beogradu.

Kako saznajemo, oprema je visokosofisticirana, a poseban izazov je bio i za građavinare koji su u specifičnim okolnostima vanrednog stanja započeli izgradnju i uspešno je završili.

- "Vatreno oko" u Beogradu smo završili za 15 dana, ali smo već imali gotov objekat. U Nišu smo krenuli "od livade", a pored 800 kvadrata koje smo sagradili uredili smo i pet hiljada kvadrata prostora oko laboratorije - kaže Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor kompanije "Delta inženjering", koja je po nalogu ministra bila zadužena za izgradnju.

- Čak 350 kvadrata biće takozvane čiste sobe sa vrhunskom zaštitom osoblja koje će raditi sa opasnim patogenima. Takođe, otpad će biti tretiran terminalnom sterilizicijom, pa ne postoji nikakva opasnost po okolinu, navodi Korčakoski i dodaje da su tokom izgradnje imali veliku podršku ministra Zlatibora Lončara, koji je ispred Vlade Srbije sproveo odluku o izgradnji laboratorije, ali i gradskih vlasti u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VREMENSKA PROGNOZA ZA 23. MAJ: Smena sunca i oblaka, moguća kiša praćena grmljavinom