Neophodna uverenja da nisu osuđivani: Redovi pred sudovima, evo šta će biti ako vlasnici firmi ne nabave potreban dokument

S. J. M. - Z. R.

25. 06. 2020. u 11:00

DA bi firme mogle da učestvuju na tenderima i posle 1. jula, vlasnici i direktori moraju do tog datuma da dostave čak pet uverenja da nisu osuđivani za razna krivična dela. Ovu dokumentaciju, na osnovu zakona o javnim nabavkama, koji je usvojen u decembru, traži Agencija za privredne registre, a izdaju je sudovi i Poreska uprava. Zbog prikupljanja rešenja ovih dana su se ispred Prvog suda u Katanićevoj ulici i Palate pravde u Savskoj formirali redovi u kojima privrednici čekaju satima.

Неопходна уверења да нису осуђивани: Редови пред судовима, ево шта ће бити ако власници фирми не набаве потребан документ

Foto: K. Mihajlović

S obzirom na to da je do isteka roka ostalo još svega pet radnih dana, mogu se očekivati još veće gužve. Oni koji ne dostave dokumentaciju biće ispisani iz Registra ponuđača APR-a. Od 12.878 registrovanih ponuđača, dokumentaciju je sa novim propisom uskladilo samo 1.817!

 

Ispred Palate pravde se red formirao rano ujuru, a iako rade do 14.30, službenici su u 13 časova rekli građanima da će primiti samo one koji su do tog trenutka stali u red. Bilo ih je više od hiljadu.

BRISANjE, PA UPIS

PRIVREDNICI koji ne stignu da prikupe svu dokumentaciju do 1. jula, ne treba da brinu. U Agenciji za privredne registre kažu da je važno da predaju papire koje sakupe. - Ukoliko je dokumentacija nepotpuna, ponuđači će dobiti novi rok od osam dana za postupanje po tom zahtevu u kojem treba da dopune dokumentaciju - objašnjavaju u APR-u. - Ponuđači koji se ne usklade će biti brisani iz Registra po službenoj dužnosti. Međutim, odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača. Naknada za registraciju ponovnog upisa je 1.500 dinara.

- Došla sam u osam sati, a u ovom trenutku je ispred mene još 15 ljudi - žali se Bojana Dikić iz Beograda. - U petak smo dobili obaveštenje da treba da predamo dokumentaciju do 1. jula. Zakon o javnim nabavkama je izmenjen u martu, ali nas niko nije obavestio da moramo da dostavimo te papire. Imamo sedam dana da odradimo to ili će nas izbrisati. Trčimo svakog dana po šalterima i gubimo vreme umesto da radimo.

Ispred Palate pravde su formirana dva reda - u jednom su oni koji tek predaju zahteve, a u drugom oni koji dolaze po uverenja. Od jednog do drugog reda dele ih tri dana. Toliko se čeka na izdavanje dokumenta.

- Zbog birokratije gubimo dragoceno vreme. Ovo je ponižavajuće za privrednike - smatra Ivana S. - Svi smo u cajtnotu, jer se rešenje čeka tri dana, a poslednji dan za predaju u APR je utorak.

Tri šaltera u Prvom sudu, na Vračaru, otvorena su od osam do 14.30, a ispred njih je svakodnevno i više od hiljadu ljudi. Gužve su od početka juna.

- Juče sam čekala satima i na kraju sam se vratila kući bez obavljenog posla, kada su šalteri zatvoreni - priča S. V. iz Beograda. - Danas sam došla u 10 sati i ne znam kada ću stići na red. Ovde moram da uzmem uverenje da nisam krivično gonjena, pa u Savsku u Palatu pravde za korpuciju, pa u Poresku upravu i u APR.

Foto: K. Mihajlović

Tekst potpisa

Privrednici se nadaju da će rok biti produžen, ali u Agenciji za privredne registre ističu da oni ne odlučuju o produžetku roka, jer nisu nadležni za izmene zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?