KOLIKO KOŠTA PRIPREMA BOŽIĆNOG RUČKA: Od pečenja i česnice do sitnih kolača - Proveravamo koliko novca ćete izdvojiti
BOŽIĆ, najradosniji hrišćanski praznik, proslavlja se uz bogatu prazničnu trpezu. Tradicionalna božićna trpeza ne može se zamisliti bez pečenice za doručak kao prvog mrsnog obroka posle višenedeljnog posta.
FOTO: Novosti
U duhu prazničnog raspoloženja, svaka domaćica trudi se da svoju trpezu kreira kao svoje pravo umetničko delo, od dekoracije stola do izvrsnih jela, salata, torti i kolača.
Pored mladog žita, vina i sveća, na prazničnoj trpezi obavezno se mora naći i česnica (pogača) u koju domaćica sakriva novčić. Veruje se da onome kome deobom česnice pripadne novčić, da će cele godine imati para.
Kako je božićna trpeza mrsna, obišli smo beogradske pijace kako bi smo proverili cene svežeg sirovog mesa za domaćice koje se odluče da same pripremaju pečenje, ali i cene gotovog pečenja.
Tako, sirova/sveža prasetina bez glave i iznutrica može se pazariti po ceni od 1005 do 1150 dinara za 1kg.
Cena gotovog prasećeg pečenja iznosi 2400 din za 1kg, a cena jagnjećeg pečenja može se kupiti za 3000 din po 1kg.
foto: Daliborka Lazarević
Ukoliko se neke domaćice odluče za pripremu i drugih tradicionalnih jela kao što su pihtije, sarme i jela sa kiselim kupusom, tu se svakako mogu naći i proizvodi od dimljenog mesa.
Cena dimljenih nogica može se pazariti za 1kg/394 din; dimljena butkica 1kg/1058 din; a za suvu pršutu potrebno je izdvojiti 2380 din za 1kg.
Pored glavnog jela, obavezna je i supa ili čorba kao deo prazničnog ručka, a tu su i neizostavne salate, zimnica, sveže voće i povrće (koje pored sastojaka za pripremu jela mogu biti i lepa dekoracija na stolu).
Bogata je ponuda i svežeg voća i povrća na pijacama:
Cene gotove zimnice:
- Kiseli kupus 1kg/250 din
- Kuvani paradajz 1l/250 din, za 1,5l/350 din
- Gotova zimnica (karfiol, kiseli krastavčići, presovana paprika, turšija) 1kg/ od 500 do 1000 din
Cene voća i povrća:
- Jabuke (u zavisnosti od vrste) za 1kg potrebno je izdvojiti od 150 do 250 dinara
- Pomorandže 1kg/250 din
- Kruške 1kg/300 din
- Cvekla 1kg/150 din
- Šargarepa 1kg/150 din
- Crni i praziluk 1kg /160 - 200 din
- Zelen 1 veza/150 din
Suvo i koštunjavo voće kao i sitni domaći kolači sastavni su deo kako posne trpeze za Badnji dan i Badnje veče, tako i za mrsnu božićnu trpezu, te se može pazariti po sledećim cenama:
- Suve šljive - očišćenje 1kg/500 din
- Suve smokve 1kg/800 din
- Kesten 1kg/600 din
- Orah očišćeni 1kg /800 din; orah u ljusci 1kg/500 din
Cene sitnih domaćih kolača:
- Vanilice 200g/140 do 160 din; 400g/280 do 300 din
- Sitni mrsni kolači 700g/890 do 990 din
- Sitni posni kolači 500g/430 do 550 din
Preporučujemo
"KARAVAN" PRVI PUT NA BUVLjAKU: Bogata ponuda zimnice i ručnih radova
18. 12. 2024. u 16:26
GRAĐANI SPREMAJU POSNU TRPEZU ZA BADNjI DAN: Kolika je cena ribe na beogradskim pijacama - Ovo je detaljan spisak (FOTO)
04. 01. 2025. u 18:53 >> 18:53
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
PEJAKOVIĆ: Srbi su skupo platili LAŽ o Jugoslaviji, koja traje od '45 i plaćaćemo je još
GLUMAC Nikola Pejaković oduševljava publiku širom regiona ulogom Momčila u seriji "Tvrđava", koja se bavi ratnim devedesetim i raspadom nekadašnje države Jugoslavije.
13. 12. 2025. u 15:33
Komentari (0)