DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Jednu stvar nikako ne smete da radite, a evo koje običaje bi trebalo da poštujete

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 06. 2024. u 07:08

SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Duhovski utorak.

ДАНАС ЈЕ ДУХОВСКИ УТОРАК: Једну ствар никако не смете да радите, а ево које обичаје би требало да поштујете

Foto: SPC

Kao što je poznato, danas je treći dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojice ili Silazak Svetog Duha na apostole, a koji se obeleževa 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Kao i prethodna dva dana i danas je crveno slovo.

Duhovi predstavljaju i rođendan hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojičin dan.

Narodni običaji i verovanja

Danas nikako ne smete da postite, jer se veruje da će onima koji budu postili ići sve naopako, a naš narod veruje da jednu stvar treba nositi u džepu da bi vas štitila od nesreće.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije, tako da oni koji obilaze manastire traže oprost grehova ili lek za bolest. 

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju i sreću u domu.

Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Tropar (glas 4):

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!