GRAĐANI SRBIJE SVE ČEŠĆE NA METI PREVARANATA: Ako primite ovakav poziv, odmah prekinite vezu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 06. 2024. u 08:30

POZIVI na fiksni telefon, sa nepoznatog broja, uznemirili su građane prethodne nedelje. To je još jedan od mnogobrojnih načina da se zloupotrebljavaju lični podaci ili uzima novac.

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СВЕ ЧЕШЋЕ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА: Ако примите овакав позив, одмах прекините везу

Foto M. Anđela

Sve češće smo na meti prevara - SMS porukama, pozivima, mejlovima, a sada prevaranti zloupotrebljavaju i veštačku inteligenciju...

Iako retko koristi fiksni telefon, kada je sa druge strane veze čula jedva razumljiv muški glas – osobu koja se predstavlja kao lekar i koja je zove jer joj se dete povredilo – sagovornica nije ostala ravnodušna.

- Ja sam se zbunila, rekla sam da je verovatno pogrešio broj jer su mi deca odrasle osobe. Insistirao je da je pala sa stepenica, da se izubijala, da ne može da govori i da je sigurno dobar broj, da su u Višegradskoj, tako da sam objašnjavala da ću odmah da dođem, gde je… Rekao je da ne treba da dolazim, pitao da li imam novca jer treba da se plati da se ne bi odsekla noga. Sve mi je bilo neobično od početka - priča sagovornica RTS-a.

Brzo je kontaktirala sa ćerkom i shvatila da je bila na meti prevaranata. Na to da se u brzini nećete snaći uglavnom računaju oni koji žele da vas nasamare, upozoravaju stručnjaci. Od vas će tražiti lične podatke, pritiskati vas da brzo delujete i ne stignete da razmislite.

Arhiva VN

- Obratite pažnju na sitnice, na detalje, trudite se da budete razumni i trezveni, imajte u vidu da kad god vam neko zahteva hitnu akciju, neodložnu i po pravilu da odate određeni lični podatak, podatak sa platne kartice ili drugi podatak o ličnosti koji može da se zloupotrebi, to je razlog da vam se uključi alarm - objašnjava Mladen Milošević sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta u Beogradu.

Reč je o vrlo sofisticiranim i kompleksnim prevarama, objašnjavaju u MUP-u. Mnogi nasamareni zbog stida i neprijatnosti ne prijave da su oštećeni.

Međutim, iako je procedura za nadoknadu štete dugotrajna, nadležni sa dovoljno podataka o prevari mogu da reše slučaj.

- Prijava građana treba da bude kompletna, da bude potpuna, da bude činjenično dobro opisana i da bude potkrepljena materijalnim dokazima koji policijskim službenicima mogu da pomognu u rasvetljavanju ovog krivičnog dela. Kada kažemo materijalnim dokazima, pre svega mislimo na skrinšotove, na brojeve telefona sa kojih su kontaktirani, na linkove ka sajtovima, odnosno platformama koje su posećivali i slično - ukazuje Nikola Čučilović, zamenik načelnika Uprave za tehniku MUP-a Srbije.

Savet je i da dobro obratite pažnju na svaki detalj, da budete oprezni na internetu, da ne postavljate fotografije i snimke vas i vaše dece, jer uz pomoć veštačke inteligencije zloupotrebljava se i glas, izgled i lik nama bliskih osoba.

Prevare mogu da odu toliko daleko da čak i vama dobro poznat glas sa druge strane žice zapravo nije glas osobe koju poznajete.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!