NEBO ĆE PROMENITI BOJU: Još jedan fenomen stiže u Srbiju, meteorolog objasnio o čemu je zapravo reč

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 03. 2024. u 08:19

"PRLjAVA ili žuta kiša" postala je gotovo uobičajena i za naše područje, a prema najavi meteorologa, topao vazduh iz severne Afrike bogat peskom će i u narednom periodu donositi u Srbiju kišu punu peska.

НЕБО ЋЕ ПРОМЕНИТИ БОЈУ: Још један феномен стиже у Србију, метеоролог објаснио о чему је заправо реч

Foto: Novosti

Ali ne samo to, i nebo će izgledati drugačije - biće neobične mutne žućkaste boje.

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), potvrđuje da se može očekivati narednih dana kiša sa česticama peska.

- Gledajući koncentracije peska u višim slojevima atmosfere može se videti da je koncentracija tog peska najveća iznad Srbije u noći između nedelje i ponedeljka, kao i u ponedeljak u prvom delu dana. S obzirom da mi upravo u tom periodu očekujemo naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i lokalne pljuskove treba računati da će kiša koja bude padala između 10. i 11. marta, i u ponedeljak ujutru, pre podne, naročito biti prljava, odnosno sadržaće čestice peska sa severa Afrike – kaže Slobodan Sovilj.

Ta oblačnost će u ponedeljak, kaže Sovilj, vrlo brzo da se premešta dalje na istok, a takođe i zona sa povećanom koncentracijom peska izSahare, i već popodne i u večernjim satima u ponedeljak koncentracija značajno opasti i u Srbiji i Hrvatskoj, odnosno u našem regionu.

Zamućenost atmosfere i nebo žućkaste boje

Tih dana nebo će poprimiti specifičnu boju, zapravo boju peska.

- Razlog za nebo žućkaste boje jesu iste čestice peska, mada se zamućenost atmosfere najbolje vidi kada je vedro i kada nema oblaka. Tada nam se čini i da sunce slabije sija, a kada ima oblačnosti na nebu i nema padavina onda često vizuelno ne možemo da uočimo taj pesak. Ali, on se i te kako dobro vidi na različitim satelitskim slikama, odnosno, na satelitskim kanalima se jako dobro vidi kada imamo povećanu koncentraciju peska u vazduha – objašnjava Sovilj.

Kako pesak iz Sahare stiže do Srbije

Prema njegovim rečima, povećana koncentracija peska u vazduhu je tipična za područje severa Afrike, međutim, ona se u tim krajevima naročito povećava ako postoje intenzivna uzlazna kretanja vazduha na tom području, a to se dešava kada postoji polje niskog vazdušnog pritiska jer su tada intenzivnija uzlazna kretanja vazduha.

Sovilj kaže da kada se u uzlaznim kretanjima čestice peska iz Sahare podignu na veće visine u atmosferu dalje je neophodno da imamo jaka južna i jugozapadna strujanja koja će te čestice da transportuju preko Sredozemlja do našeg područja.

- Kada su ispunjena oba ova uslova tada se javljaju epizode sa povećanom koncentracijom peska u našoj zemlji. One se najčešće održavaju sve dok imamo intenzivna južna i jugozapadna strujanja koja transportuju te čestice. Nekada te koncentracije mogu biti povećane i više dana, međutim, u ovoj situaciji koju sada očekujemo to će biti znatno kraće zato što se neće to jako južno i jugozapadno strujanje održavati tokom dužeg vremena. Imaćemo promenjiv karakter u ponedeljak, brz prolazak fronta i promenu strujanja i to će usloviti da povećana koncentracija peska brzo napusti naš region – zaključuje meteorolog Sovilj.

(Blic)

BONUS VIDEO: SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: "Novosti" u rodnom mestu srpske države

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!