STRUKA DALA "ZELENO "SVETLO": Podržali ideju ministarke Grujičić o platnim razredima lekara

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 01. 2024. u 18:19

PLATNI rezredi u zdravstvu sve su češća tema, o njima je opet juče govorila ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, a njenu ideju podržali su i istaknuti hirurzi, rukovodioci klinika i zdravstvenih ustanova u Srbiji. Oni kažu da bi realizacija ove ideje doprinela poboljšanju efikasnosti, povećao kvalitet rada i zalaganje zaposlenih.

СТРУКА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Подржали идеју министарке Грујичић о платним разредима лекара

Foto: D. Milovanović

Ministarka zdravlja je da podsetimo i juče ponovila svoj stav u vezi sa platama lekara, i istakla da državni sektor mora malo više da se ugleda na privatni.

Ona je nedavno govorila o tome da neko ko je uradio dve operacije a normlano je 20, nije zaradio celu već desetinu plate. Svesna da to nije popularna mera, kazala je i da platni razredi plaćaju obrazovanje, ali da neko ko se školovao treba i da privređuje.

-  Moramo napraviti razliku između onih ljudi koji drže zdravstveni sistem na svojim plećima, i između onih koji su tu, ali je njihov radni učinak daleko, daleko manji nego ovih drugih - objasnila je ministarka Grujičić za TV Prva.

Istaknute hirurge, rukovodioce klinika i direktora zdravstvenih ustanova u Srbija ovakav ministarkin govor nije uplašio. Ne okreću glavu, već, šta više, kažu da je ideja dobra i da bi njome uveo red.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetstkog kliničkog centra Srbije UKCS) prof. dr Svetozar Putnik, kardiohirurg kaže da podržava ideju ministarke zdravlje, i da bi ona doprinela poboljšanju efikasnosti.

- Napravili bismo time neku vrstu pozitivne diskriminacije, sistem vrednosti kojim bi se vrednovao rad. Činjenica je da je u zdravstvu veći stepen entizijazma i empatije nego u drugim profesijama, ali ne može moderno zdravstvo da bude zasnovano samo na tome, već mora da bude zasnovano na sisetmu vrednosti koji će biti direktno ocenjeno -  kaže prof. dr Putnik.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević smatra da je ministarka Grujičić u pravu.

- To bi povećalo i kvalitet rada i zalaganje ljudi... Doprinelo bi tome da se vrednuje rad onih koji rade i odvoje od onih koji su deo opšteg miljea decenijama - mišljenja je prof. dr Milosavljević.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)