PRIJAVE DO 15. JANUARA: Privredna komora Srbija pozvala poslodavce da se uključe u dualno obrazovanje

B.B.

04. 01. 2024. u 13:18

POSLODAVCI zainteresovani da se uključe u dualni model obrazovanja mogu da se prijave do 15. januara, za neki od čak 83 obrazovna profila koji su u ponudi za školsku 2024/2025. godinu, najavili su iz PKS.

ПРИЈАВЕ ДО 15. ЈАНУАРА: Привредна комора Србија позвала послодавце да се укључе у дуално образовање

Arhiva

Prema rečima Mirjane Kovačević, rukovodioca Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, poslodavci iskazuju potrebe za učenicima različitih obrazovnih profila putem specijalizovanog veb-portala dualnog obrazovanja.

- Među 83 obrazovna profila nalazi se i 10 novih - navela je Kovačevićeva. - Velika potreba na tržištu rada postoji za profile vozač motornih vozila, tehničar elektronike i automatike, elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Na bazi potreba privrede kroz institucionalno partnerstvo i saradnju Ministarstva prosvete i Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Srbije biće kreiran Plan upisa u srednje škole za narednu školsku godinu.

Prvi put otkada je dualni model obrazovanja zaživeo u Srbiji, predviđena je mogućnost finansijske podrške školama i privredi na osnovu Uredbe koju donosi Vlada Republike Srbije za svaku školsku godinu.

Kovačevićeva je podsetila da je u proteklih 10 godina dualno obrazovanje u Srbiji ostvarilo značajne rezultate, o čemu svedoče i brojke - 950 kompanija koje pružaju mesta za izvođenje učenja kroz rad za oko 16.000 učenika u realizaciji 73 obrazovna profila, a u saradnji sa 186 škola.

- Prostor za unapređivanje ove oblasti, međutim, i dalje postoji - navela je ona. - U prilog tome govore i nedavne izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju koji reguliše ovu oblast, a koji je na snazi od 15. septembra tekuće godine. Ovaj model srednjeg stručnog obrazovanja će se u perspektivi razvijati u pravcu povećanja broja časova koje učenici mogu da provode na učenju kroz rad u realnom radnom okruženju.

Od školske 2026/2027. godine, kako ističe, predviđeno je da minimum 60 odsto ukupnog broja časova stručnih predmeta u trogodišnjim profilima bude realizovano u kompanijama, odnosno 40 procenata u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.

U narednih 10 godina očekuju se izazovi na polju dualnog obrazovanja u pogledu razvoja kompletno dualnih obrazovnih profila, na čemu Privredna komora Srbije radi sa partnerskim institucijama: Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Austrijska razvojna agencija i Austrijski institut za razvoj obrazovanja, u okviru projekta Dualno srednje stručno obrazovanje, koji finansiraju Austrijska razvojna agencija (ADA) i Švajcarska agencija za međunarodnu saradnju (SDC).

Još jedna od novina na polju dualnog obrazovanja jesu i trening alijanse, model udruživanja malih i mikro poslodavca u cilju realizacije planova i programa nastave i učenja, kako bi učenici ostvarili što više ishoda predviđenih konkretnim obrazovnim profilom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave