"NAPADAJU ME ONI KOJI BI DA ZAROBE TUŽILAŠTVO": Intervju - Nenad Stefanović, viši javni tužilac

V. N.

15. 12. 2023. u 13:26

VLADAVINA prava danas je na najvišem nivou, zahvaljujući odlučnosti Republike Srbije da implementira evropske standarde u pra­vosuđu, izvrši ustavne i zakonske izmene u cilju povećanja samostalnosti javnog tužilaštva i ne­zavisnosti sudstva.

НАПАДАЈУ МЕ ОНИ КОЈИ БИ ДА ЗАРОБЕ ТУЖИЛАШТВО: Интервју - Ненад Стефановић, виши јавни тужилац

Foto: N. Skenderija

Si­stem funkcioniše, ali mislim da je potrebno još vremena da ovi pozitivni pomaci u punom kapaci­tetu zažive u praksi, ka­ko bi i građani osetili dobre efekte pravosudne reforme.

Ovako je Nenad Stefa­nović, viši javni tuži­lac, odgovorio na pitanje "Novosti" - Kako danas funkcioniše pravosu­đe iz ugla glavnog javnog tužioca najvećeg tuži­laštva u državi, Višeg javnog tužilaštva u Beo­gradu?

Svojevremeno ste kritikovali ukidanje instituta upućivanja tužilaca iz nižih u viša javna tužilaštva. Da li ste promenili stav?

- Naprotiv, upravo zbog potreba efikasnosti i dalje smatram da bi tre­balo vratiti mogućnost upućivanja tužilaca iz osnovnih u viša javna tužilaštva, ali i naći mehanizme kako bi se ubr­zao postupak izbora tuži­laca. U ovom trenutku su aktuelni oglasi za ukupno 50 tužilaca u VJT u Beo­gradu, sistematizacija je proširena sa 65 na 103 javna tužioca u VJT u Beo­gradu, što je jasna poruka države da su poštovanje zakona, efikasno krivič­no gonjenje i vladavina prava prioritet u nared­nom periodu.

U čemu se ogleda samostalnost javnog tužioca?

- Ne pamtim da se nakon poslednje pravosudne re­forme, kao i pre nje, ije­dan javni tužilac ikada žalio da mu je pretposta­vljeni rekao da ne poštuje zakon, da ne procesuira, ili optuži nekoga ko ne treba da bude optužen. Ta­kođe, kao glavni javni tu­žilac tokom protekle dve godine ja nisam doživeo niti jedan vid pritiska, uticaja ili molbe za in­tervenciju od strane iz­vršne, sudske ili zakon­davne vlasti. Pritisak javnosti, međutim, trpim svakodnevno, ali verujem da je to u demokratkom društvu i neizbežno i neophodno.

Foto: N. Skenderija

Učestalo je pojavljivanje pojedinih sudija i tužilaca na tribinama tzv. Proglasa, koje nisu vezane za pitanja struke. Kakav je vaš stav povodom toga?

- O takvim aktivno­stima sudija i tužila­ca kojima se, prema mom mišljenju, izlazi izvan okvira struke i zadire na teren političkog delova­nja posebno u toku izbor­ne kampanje, posredno se izjasnio i Etički odbor Visokog saveta tužilaca kroz Uputstvo za postu­panje javnih tužilaca u skladu sa načelima pro­fesionalnog i ličnog integriteta propisanih Etičkim kodeksom. Iako povod za donošenje ovog Uputstva nije bio kon­kretno "Proglas", već inicijative koje se tiču javnog istupanja pojedinih tužilaca, Etički odbor je u Uputstvu jasno naveo da javni tužioci treba da se uzdrže od političkih ak­tivnosti koje nisu u skla­du sa načelom nepristra­snosti, odnosno od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama poli­tičkog karaktera, izuzev kada se radi o pitanjima koja se tiču javnog tuži­laštva, vladavine prava i ljudskih prava. Imaju­ći stav Etičkog odbora u vidu, smatram da sudije i javni tužioci kao no­sioci javnih funkcija, treba da štite zakon, kao i ugled pravosuđa, a ne da budu instrument u rukama interesnih i političkih grupa.

Od kada ste na funkciji glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu, pred vama su bili brojni izazovi i teški predmeti koji izazivaju veliku pažnju javnosti, koja vas ne štedi sa kritikama. Kako se nosite sa tim?

- Protiv mog postupanja ili nepostupanja ja nikada nisam čuo argumentovanu primedbu. Oni koji danas javno komentarišu kri­vične postupke, organi­zaciju i funkcionisanje javnog tužilaštva, ili, ne samo da nemaju nikakvo pravničko obrazovanje, ili uopšte ne raspolažu činjenicama koje oprede­ljuju neku javnotužilačku odluku. Razlozi za dono­šenje bilo koje javnotuži­lačke odluke, proizilaze iz prikupljenih dokaza u zakonom propisanom po­stupku. Sa druge strane, potrebe organizacije i funkcionisanja Višeg javnog tužilaštva u Beo­gradu iziskuju odluke ko­jima neki pojedinci mogu da budu nezadovoljni. Me­đutim, kao što sam već re­kao, javna kritika makar i laička, dobrodošla je, sve dok sama po sebi nije izvr­tanje istine i plasiranje lažnih vesti.

Odijum u medijima

U POSLEDNjIH godinu dana trpite ozbiljne napade pojedinih medija i nekoliko kolega iz VJT u Beogradu. Zašto ste baš vi targetirani?

- Nikada se nijedan tužilac nije našao u mojoj situaciji da ima nebrojeno ne­gativnih tekstova u medijima protiv sebe. Ako to nije pritisak, ja ne znam šta jeste. I pored toga nastaviću da se borim za vladavinu prava i doslednu pri­menu zakona, bez obzira na pritiske koji preko dela medija zapravo dolaze od različitih interesnih grupa, koje ne bih imenovao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)