NAJMANJI BORAC ZA ŽIVOT ROĐEN SA 430 GRAMA: U Institutu za neonatologiju u Beogradu juče obeležen sverski dan prevremeno rođene dece

D. Matović

18. 11. 2023. u 08:05

ONI su mali divovi: sedmomesečne bliznakinje Neda i Nina Starovlah, kao i trojke Milica, Danica i Stefan Petković. I još mnogo dece rođene pre vremena, koja su se juče sa svojim roditeljima okupila u Institutu za neonatologiju Srbije, a povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece.

НАЈМАЊИ БОРАЦ  ЗА ЖИВОТ РОЂЕН СА 430 ГРАМА: У Институту за неонатологију у Београду јуче обележен сверски дан превремено рођене деце

Foto: Zoran Jovanovic

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba, a u Srbiji oko 4.000.

- Gledati njihovu borbu i snagu koju su pokazali od samog početka me je ispunjavalo strepnjom. Zahvaljujući doktorki Gordani Sekulović i sestrama, koje su od prvog dana vodila brigu o njima, izvojevali su pobedu. Imali su tek nešto više od jednog kilograma, a sad su predškolci - kaže ponosni otac Dragan Petković.

Foto: Zoran Jovanovic

 

I za mamu i tatu male Lane Planić ovo je poseban trenutak:

- Lana sutra puni godinu dana. Rođena u 38. nedelji, bila je dugačka 38 centimetara. Imala je mnogo komplikacija, bila je 76 dana u Institutu. Bilo je strašno. Ne može se rečima opisati koliko nam je tada značila podrška i razumevanje koje smo dobili od lekara i sestara - pričaju nam Sanja i Vladimir Planić.

U Institutu za neonatologiju u Beogradu godišnje se zbrine između 750 i 800 dece sa telesnom težinom ispod 1.500 grama, a trenutno je na Odeljenju intenzivne nege 20 beba, a ukupno u ovoj ustanovi 100 mališana.

- Roditelji hospitalizovanih beba danas brinu da li će one da prežive i budu dobro. Vi im ulivate nadu. Neke bebe nisu dobile bitku, druge imaju probleme, ali najveći broj prevremeno rođene dece bude dobro - rekla je Radmila Mileusnić Milenović, direktorka Instituta.

Foto: Zoran Jovanovic

 

NEDOSTAJE MEDICINSKO OSOBLjE

INSTITUTU nedostaje 15 odsto lekara i skoro 60 odsto sestara. Na 20 prevremeno rođenih beba dolazi jedna medicinska sestra.

- Imamo dovoljno centara, ali nam nedostaje medicinsko osoblje - kaže Jelena Zajganović Jakovljević. - Unicef je pomogao opremenja instituta u Nišu i Kragujevcu, ali treba još mnogo da se ulaže i u ljudske resurse, institucije i praksu. Iako se broj prevremeno rođene dece ne smanjuje, medicinska nauka napreduje i pruža veću šansu za normalan život.

Na Institutu je trenutno najmanja beba rođena sa svega 430 grama.

- Svakodnevno se borimo za život najmanje i najnezrelije dece - kaže Mileusnić Milenović. - Pored toga što moramo da imamo savremenu aparaturu i znanje, moramo da imamo i adekvatan kontakt sa roditeljima. Dobro smo opremljeni, a to znači imamo veliki broj inkubatora.

Mnogi faktori utiču na prevremeno rađanje - različite bolesti majke, stanje ploda i stanje posteljice. Za bebu koja je rođena pre 37 gestacionalnih nedelja kaže se da je prevremeno rođena.

- Susrećemo se sa medicinski najzahtevnijim pacijentima - kaže nam Borko Veljković, pedijatar neonatolog. - Uspešno smo rešili probleme sa "nezrelim plućima", tako da naši pacijenti više ne umiru zbog respiratorne nedovoljnosti. Ali, krvarenja i infekcije su najveći izazovi sa kojima se susreće moderna neonatologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!