CRKVA NA MESTU STRADANJA SVECA IZ VRŠCA: Gradnju crkve Svetog Teodora Vršačkog blagoslovio patrijarh Pavle

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

15. 11. 2023. u 14:57

CRKVA Svetog Teodora Vršačkog, koja se nalazi na brdu iznad Vršca, ove godine je obeležila veliki jubilej – dve decenije od izgradnje i osvećenja.

ЦРКВА НА МЕСТУ СТРАДАЊА СВЕЦА ИЗ ВРШЦА: Градњу цркве Светог Теодора Вршачког благословио патријарх Павле

Foto: J.J.Baljak

Danas je taj neveliki pravoslavni hram jedan od simbola grada, koji rado pohode i vernici i turisti. Zato je vremenom obogaćivao svoj sadržaj, pa, tako, sada uz crkvu stoji i parohijski dom i dečje igralište.

Za ovu svetinju je specifično to što je podignuta na mestu na kom je, prema predanju, stradao svetac po kom i nosi ime – vršački vladika Teodor Nestorović, koji je 1594. godine predvodio ustanak Srba iz Banata protiv Turaka. Njega su Osmanlije, kako se veruje, baš na tom brdu podno Vršačke kule živog odrale na meh, što se smatralo najsvirepijom smrću.

Zbog borbe za slobodu i žrtve koju je podneo, vladika je kanonizovan u sveca 1994. godine, na svečanosti upriličenoj povodom četiri veka od njegove mučke smrti i spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru. Od tada crkva svakog 29. maja obeležava Svetog Teodora Vršačkog.

Taj dan se danas obeležava i kao Dan i slava Grada Vršca, kao i slava Eparhije banatske.

Ktitor ove crkve je srpski privrednik Rodoljub Drašković, koji je na pomenutoj svečanosti prihvatio veliki blagoslov patrijarha Pavla, tadašnjeg poglavara SPC, da na vekovima čuvanom zemljištu u vlasništvu Eparhije banatske sagradi svetinju.

Gradnja je počela 1997. godine, a kamen temeljac je donet iz Svete srpske carske lavre manastira Hilandar na Svetoj Gori. Hram je živopisan i osvećen 2003. godine. Tom prilikom je Rodoljub Drašković odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja