KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Biće sasvim drugačija nego prošla - snega će biti, evo i kada

Novosti online

31. 10. 2023. u 09:09

IAKO do zvaničnog početka zime 2023/2024. ima više od mesec i po dana, prema preliminarnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), ovo godišnje doba bi u odnosu na prošlogodišnju zimu moglo da bude sasvim drugačije kada su padavine u pitanju.

КАКВА НАС ЗИМА ОЧЕКУЈЕ: Биће сасвим другачија него прошла - снега ће бити, ево и када

Foto: M. P.

Temperaturne oscilacije i toplija zima

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže da preliminarna prognoza za zimu 2023/2024. ukazuje da će ona da bude u znaku čestih padavina i čestih temperaturnih oscilacija.

Očekuje se, prema njegovim rečima, da čitav evropski kontinent veoma često bude pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, a da Srbija najčešće bude pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja.

- Naročito će oblast Jadrana, zapadnog Balkana i Dinarskog planinskog područja uz obalu Jadrana imati zaista velike količine padavina tokom narednih meseci. Povremena naoblačenja će uslovljavati kišu i sneg i u unutrašnjosti Balkana. Za sada se ne može precizno reći koji će deo zime biti hladniji, ali u svakom slučaju očekujemo više padavina u odnosu na prosečne vrednosti i česte temperaturne oscilacije. Ukupno će biti toplija zima u odnosu na višedecenijske proseke. Pozitivno odstupanje je prognozirano da bude oko 2 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Sneg u prvom delu zime

Sagovornik kaže da ako bi to poredili sa prethodnom zimom ne bi trebalo očekivati da sneg u prvom delu zime u potpunosti izostane.

- Ako se prisetimo prošle zime snega nije bilo čak ni u planinskim predelima. Imali smo oko Nove godine topao i suv period, kada je sneg potpuno izostao u svim krajevima. Sada bi trebao da se u prvom delu zime formira snežni pokrivač u planinskim predelima prvo, a onda u januaru i februaru da dolazi do povremenog stvaranja i u nižim predelima. Ali, kako se taj period bude približavao izdavaćemo preciznije i konkretnije procene – zaključuje meteorolog.

(Blic)

BONUS VIDEO: DIRLjIVO: Kad Srbi zapevaju usred glavne crkve u Bugarskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024