DOSTIGLI SMO SAM VRH SVETSKE NEUROHIRURGIJE: Intervju - prof. dr Lukas Rasulić, neurohirurg

B. Radivojević

16. 10. 2023. u 18:12

PRVI put u istoriji Evropske asocijacije neurohirurških udruženja, jedan Srbin - profesor dr Lukas Rasulić izabran je na jednu od čelnih pozicija u Izvršnom odboru EANS - za generalnog sekretara, što podrazumeva pravo direktnog učešća i odlučivanja o planiranju profesionalnih aktivnosti asocijacije.

ДОСТИГЛИ СМО САМ ВРХ СВЕТСКЕ НЕУРОХИРУРГИЈЕ: Интервју - проф. др Лукас Расулић, неурохирург

Foto N. Skenderija

Ulazak u najuže rukovodstvo EANS sa 40 nacionalnih članica, tri pridružene, i brojnim pojedincima kao individualnim članovima, za profesora Rasulića je - "velika čast, ali i odgovornost".

U intervjuu, za "Novosti", kaže da je taj izbor ujedno i prilika kojom se za srpsku neurohirurgiju otvara mogućnost da u svakom trenutku bude u toku sa svim aktuelnostima i prati evropske trendove.

- To nam omogućava i da se srpski neurohirurzi u većem broju uključuju u međunarodne neurohirurške aktivnosti, pre svega, u smislu edukacije, kao i prezentacije svojih profesionalnih rezultata - objašnjava dr Rasulić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, neurohirurg na Neurohirurškoj klinici UKCS i predsednik Udruženja neurohirurga Srbije.

Šta je bila odlučujuća preporuka za ovo mesto u EANS?

- Prvenstveno konstantni napori i veliko angažovanje u oblasti hirurgije perifernog nervnog sistema i neurohirurgije uopšte, koji su prepoznati, kako u nacionalnim, tako i u regionalnim i međunarodnim okvirima. Posvećenost i proaktivnost u dosadašnjem radu, doveli su do toga da budem na brojnim pozicijama u Evropskoj asocijaciji, Svetskoj federaciji neurohirurških udruženja, i mnogim asocijacijama neurohirurga širom sveta.

Foto N. Skenderija

Tekst potpisa

Ipak, ovo nije prvo proznanje vašoj stručnosti i angažovanju.

- Posebno priznanje idejama, viziji, ličnom entuzijazmu i ogromnom zalaganju, međunarodna neurohirurška zajednica mi je odala poveravanjem organizacije nekih od najznačajnijih međunarodnih neurohirurških skupova u periodu 2017-2022, među kojima je i najveći kontinentalni kongres neurohirurga EANS 2022.

Koliko je bilo teško organizovati ove skupove u toku pandemije kovida 19?

- Naročito složeno bilo je sprovesti to da se događaj, kao što je EANS kongres 2022. održi u Beogradu, uprkos velikoj verovatnoći da bude otkazan ili prezakazan, kako zbog pandemije, rekonstrukcije Kongresnog centra Sava, tako i političkih okolnosti izazvanih ratom u Ukrajini. Ipak, on je proglašen za najbolji kongres u istoriji EANS, na kojem su bili prisutni neurohirurzi iz celog sveta, uključujući Rusiju i Ukrajinu. Naravno, veliki je i doprinos kolega iz svih naših neurohirurških centara koji su pokazali da posvećeno pratimo razvoj ove oblasti i trudimo se da pacijentima pružimo najbolju moguću negu što i jeste definisano kao jedan od glavnih ciljeva Evropske asocijacije.

Uvek podvlačite da je srpska škola neurohirurgije odavno zauzela svoje mesto na svetskoj mapi.

- Naše aktivnosti su usmerene na naučno i stručno usavršavanje i afirmaciju neurohirurgije u Srbiji, kroz međunarodnu saradnju, koju, pored ostalog, ostvarujemo kroz članstva u svim evropskim i svetskim organizacijama, a posebnu pažnju posvećujemo saradnji neurohirurga u regionu. Kao rezultat toga 2012. je osnovano Udruženje neurohirurga jugoistočne Evrope - SeENS, među čijim osnivačima su neurohirurzi iz Srbije.

Da li to dodatno otvara put usavršavanju mladih?

- Veliki broj međunarodnih događaja koji su organizovani u proteklom periodu je iskorišćen kao ulaznica za sve mlade i buduće stručnjake u ovoj oblasti, kao i za predstavljanje domaće ekspertize, znanja, pozicioniranje Beograda na svetskim mapama, i to ne samo neurohirurgije, već i čitave medicine. Trenutno se 16 mladih specijalizanata neurohirurgije iz Srbije nalazi u četvorogodišnjoj rotaciji u okviru EANS trening kurseva, koji predstavljaju najznačajniji vid edukacije za mlade na završnim godinama specijalizacije u oblasti neurohirurgije.

Foto N. Skenderija

Ako bismo gledali evropski i svetski rang, gde je mesto naše neurohirurgije?

- Srpska neurohirurgija u potpunosti ide u korak sa razvojem evropske i svetske. Srpski neurohirurzi su vremenom stekli izuzetnu veštinu kojom suvereno vladaju i na taj način obezbeđuju bolji kvalitet života za svakog pacijenta. Naše angažovanje na međunarodnom planu i mogućnost da sarađujemo sa najvećim ekspertima iz oblasti neurohirurgije značajno doprinosi uvođenju novih znanja, veština i procedura, unapređenju kvaliteta lečenja dece i odraslih u Srbiji, i podizanju standarda lečenja korišćenjem multidisciplinarnog pristupa. Sa ponosom možemo reći da se u Srbiji izvode praktično sve najsloženije neurohirurške procedure u lečenju neurohirurških pacijenata. To je dovelo do značajnog smanjenja upućivanja neurohirurških pacijenata iz Srbije na lečenje u inostranstvo.

U kojem pravcu se razvija ova grana, šta je budućnost neurohirurgije?

- Postoje ambiciozni planovi za unapređenje kapaciteta neurohirurških centara širom Srbije. To podrazumeva izgradnju novih, najsavremenijih objekata. Od posebnog značaja je i implementacija veštačke inteligencije.

Iskustvo dugo ceo vek

 PRED vama su i dva važna stručna skupa.

- Krajem ovog meseca obeležavamo 85 godina Neurohirurške klinike UKCS i 100 godina neurohirurgije u Srbiji. Od 30. oktobra do 3. novembra je Deveti godišnji sastanak Udruženja neurohirurga Srbije i 10. Kongres neurohirurga sa međunarodnim učešćem. Činjenica da u Beograd povodom proslave 85 godina Neurohirurške klinike UKCS i 100 godina neurohirurgije u Srbiji praktično dolazi ceo svet, i to između dva vodeća kongresa: u Barseloni i u Kejptaunu, govori o tome kakav ugled uživa srpska neurohirurgija.

Da li je planirano i širenje mreže neurohirurških centara?

- U toku su planovi za stvaranje specijalizovanog centra isključivo posvećenog slučajevima pedijatrijske neurohirurgije. U toku je i formiranje Centra za funkcionalnu neurohirurgiju, gde će se korišćenjem posebnih metoda i procedura duboke moždane stimulacije, na najsavremeniji način lečiti pacijenti sa funkcionalnim poremećajima, epilepsijom i poremećajem ekstrapiramidnog sistema, najčešće izraženog kroz nevoljne pokrete. U planu je i osnivanje namenskog Centra za hirurško lečenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema.

Koji benefiti se mogu očekivati?

- Koncentrisanjem stručnosti u ovoj specifičnoj oblasti, pacijenti mogu očekivati visoko specijalizovanu negu.

Učimo specijalizante iz sveta

 KOD nas na obuku dolaze lekari iz sveta?

- Od 2018. godine 16 specijalizanata iz inostranstva (Kina, Brazil, Rusija, Meksiko, Portugalija, Gruzija, Indija, Mađarska, Saudijska Arabija, Indonezija, Italija, Hrvatska) izabralo je da deo svog specijalističkog staža, od nekoliko nedelja do godinu dana, provede u Srbiji na usavršavanju. Za naredni period posete je najavilo više od 20 specijalizanata iz celog sveta.

Imamo li mi za taj koncept dovoljno neurohirurga, opreme, sala...?

- Imamo relativno mali broj neurohirurga u odnosu na neke druge oblasti medicine, ali ispunjavamo svetski kriterijum: jedan neurohirurg na 100.000. Ipak, taj broj je očekivano koncentrisan u velikim centrima. U budućnosti bi trebalo osnaživati regionalne centre kako bismo obezbedili da svi pacijenti u Srbiji imaju jednake mogućnosti i pristup stručnjacima. Opreme i operacionih sala imamo zahvaljujući sveobuhvatnoj, svesrdnoj i kontinuiranoj podršci Ministarstva zdravlja i relevantnih institucija Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave