PRIHVATILI PROTKOL VLADE: Sindikati prosvete odustali od štrajka

B.B.

10. 10. 2023. u 15:47

ČETIRI reprezantativna sidnikata prosvtenih radnika prihvatila su ponuđeni Protokol Vlade Srbije i odustali od štrajka najavljenog za 16. septembra.

ПРИХВАТИЛИ ПРОТКОЛ ВЛАДЕ: Синдикати просвете одустали од штрајка

Foto AP

Kako se navodi u saopštenju, nakon konsultacija sa odborima reprezentativni

sindikati su doneli odluku da prihvate predloženi dokument Protokola.

- Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima. Očekujemo zajedničke aktivnosti, kako bi potpisano, bilo i sprovedeno u sistemu obrazovanja u cilju poboljšanja položaja svih zaposlenih u prosveti, a za dobrobit društva u celini. Smatramo da potpisivanjem ovog Protokola prestaju razlozi za pokretanje štrajka najavljenog za 16. oktobar.

Potpsinici saoštenja su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

U predlogu protokola koji su sindikati dobili od vlade konstatuje se da je januaru ove godine zaposlenima u prosveti plata povećana za 12,5 odsto, da su prošlog meseca primanja prosvetnih rdnika vanredno uvećana za 5,5 procenata, i da je na taj način početna plata nastavnika došla do 78.801 dinara.

- Zahvaljujući ovim povećanjima, prosečna neto plata isplaćena zaposlenima u prosveti u 2023. godini sa sedmim stepenom stručne spreme veća je od prosečne plate u Republici Srbiji - napominje se u vladinom predlogu.

S najavljenim povećanjem zarada u obrazovanju za deset odsto od januara 2024. godine, početna plata zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme biće 86.681 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja