PATRIJARH SLUŽI LITURGIJU U ZVORNIKU: Poglavar SPC danas će osveštati saborni hram

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

21. 09. 2023. u 09:41

PATRIJARH srpski Porfirije, koji je sinoć dočekan na veličanstven način, uz pesmu i radost, ispred drevnog Hrama Svetog Jovana Preteče, koji slavi jubilej dva veka od osvećenja, danas će služiti svetu arhijerejsku liturgiju i osveštati saborni hram kraj Drine, posvećen rođenju Presvete Bogorodice.

ПАТРИЈАРХ СЛУЖИ ЛИТУРГИЈУ У ЗВОРНИКУ: Поглавар СПЦ данас ће освештати саборни храм

Foto: V. Mitrić

U Zvorniku se okupilo više hiljada vernika iz svih delova Republike Srpske, BiH, Srbije i rasejanja, koji su došli da pozdrave poglavara SPC i budu deo ove velike svetkovine, kada grad na Drini, prvi put posle dva veka, dobija novi hram Boga živoga.

Patrijarh Porfirije je sinoć u drevnom zvorničkom hramu rekao da su i on i episkop Fotije rođeni na području Vojvodine, ali da su im koreni i poreklo sa ovih prostora, konkretno iz Zmijanja i Dervente. Dodao je da je dolazak u Republiku Srpsku za njega poseban blagoslov, jer ova teritorija ne poznaje veštačke granice između naroda i Crkve. Istakao je Republiku Srpsku kao „maticu našeg naroda preko Drine“, gde su Srbi vekovima živeli i gde će ostati.

Patrijarh je podsetio na istorijski značaj Zvornika, ističući da je upravo ovde, 1232. godine, nastala Mitropolija zvorničko-srpska, samo trinaest godina nakon što je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost za vreme Svetog Save.

Osvrćući se na duhovno bogatstvo Republike Srpske, patrijarh Porfirije je istakao da se nigde drugde ne oseća tako prisutno blagodet Božija, tajna Hrista, krsta i stradanja, ali stradanja radi vere, ne zbog bilo čega drugog. Istakao je da je važno živeti i svedočiti da je Hristos raspeti i vaskrsli Spasitelj sveta, ne samo za određene ljude, već za sve ljude.

Patrijarh je izrazio svoje poštovanje prema Zvorniku i njegovim stanovnicima, a ovaj događaj će ostati upamćen kao poseban trenutak za ovaj grad i njegovu crkvu.

Iz Malog Zvornika, iz matice Srbije, na svetkovanje i susret sa patrijarhom srpskim, stiglo je, predvođeno predsednikom mr Igorom Braunovićem, oko 200 članova ekološkog i patriotskog Udruženja  "Naša Drina", koji će, posle ovog blagoslovenog čina, prisustvovati i osnivanju istoimenog udruženja za Zvornik i celu Republiku Srpsku.

 - I ovaj veliki događaj, kao i mnogi drugi, pokazuje da naš duhovni i kulturni prostor ne može niko da omeđi, jer smo isti narod kom Drina niti je bila niti može biti granica u srcima - rekao je Braunović.

Domaćin patrijarhu je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, a u Zvornik je stiglo i više arhijereja SPC. 

Svi se raduju dolasku patrijarha i događaju koji će on da uveliča i prisustvom i službom. Zvorničanin Zoran Smiljanić kaže da je "radost na svakom koraku, jer će liturgiju da služi prvi srpski patrijarh posle 90 godina". I stari i mladi, po njegovim rečima, obradovani su dolaskom srpskog prvoarhijereja.

 - Ovo će biti dan za uživanje duše i tela, ali i za pamćenje i istoriju i to se ne propušta - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, veliki crkveni zadužbinar iz Bijeljine, rodom iz Stare Hercegovine iz Macavara.

 Naša vera je ono što je najbogougodnije, pa je svaki novi hram nova radost za sve, a ne samo za nas pravoslavne.

Hram je završen pod rukovodstvom vladike Fotije, a njegovu izgradnju je inicirao i dosta posla učinio, pre penzionisanja, umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Zane Šaulić iz Loznice kaže da nije pravoslavne vere, "ali zna dobro da je uvek dobro kad se zida i podiže bogomolja". Njegova, kao i mnoge porodice njegovih srodnika, komšija i kumova, koji nisu pravoslavci, a žive već vekovima u Srbiji, kaže redovno slave Božić, a on lično tvrdi da je zaštitnica njegovog doma Sveta Petka Paraskeva, "koja ih je jednom i te kako zaštitila",

 - Zvornik volim, a volim i što je u tom gradu podignuta bogomolja kakva je ova - kaže Šaulić. - Znam i da je Sveti otac Justin govorio da "kad se crkva pravoslavna zida, tad se duša od grehova vida". Radujem se svim srcem sa mojim dragim komšijama, kumovima i prijateljima pravoslavcima - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!