RASTE BROJ ZARAŽENIH GROZNICOM ZAPADNOG NILA: Najviše obolelih iz Beograda

Novosti online

18. 09. 2023. u 19:13

BROJ obolelih od virusa Zapadnog Nila, koji prenosi naš domaći kuleks pipins komarac, nastavlja da raste u Srbiji, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ГРОЗНИЦОМ ЗАПАДНОГ НИЛА: Највише оболелих из Београда

Foto: Free Images Pixabay

Zabeležena su još 4 slučaja obolevanja od ove groznice u poslednjih 7 dana, te se ukupan broj dijagnostikovanih slučaja sada "popeo" na 73, zaključno sa 16. septembrom. 

Najviše prijavljenih slučajeva je i dalje iz Beograda (21) i Južnobačkog (20), a obolelih ima i u Zapadnobačkom okrugu (8), Sremskom (7), Južnobanatskom  (4), Srednjobanatskom (3), Severnobačkom (2), Kolubarskom (2), Mačvanskom (2), Nišavskom (1), Pomoravskom (2) i Severnobanatskom  (1) okrugu.

- Obolelo je 43 muškarca i 30 žena, starosti od 18 do 89 godina - pokazuje izveštaj Instituta "Batut".

Najviše obolelih u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) trenutno je u Italiji (203) i Grčkoj  (119), dok je u Rumuniji  42, Mađarskoj 23, Francuskoj 21, Španiji 5, Nemačkoj 3 i Kipru 1.

- Registrovan je i 31 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to u Grčkoj 14, Italiji 9, Rumuniji 7 i Španiji 1.

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca

- koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

- izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

- uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: AKCIJA SPAŠAVANjA BELUGA KITOVA: Pet kitova nasukalo se u ruskom regionu Kamčatki

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata