HOĆE DA IM PRIZNAJU STRANE GEJ BRAKOVE: Uoči parade ponosa zakazane za sutra u Beogradu

D. Matović - Lj. Begenišić

08. 09. 2023. u 07:09

Ovogodišnja Parada ponosa zakazana je za sutra u Beogradu, a organizatori šetnje navode da je planirano da učesnici prajda u 16 sati prođu istom trasom kojom su šetali pre dve godine i 2019. godine.

ХОЋЕ ДА ИМ ПРИЗНАЈУ СТРАНЕ ГЕЈ БРАКОВЕ: Уочи параде поноса заказане за сутра у Београду

Foto: M. Anđela

- Imali smo dva sastanka sa MUP-om. Dogovorili smo se da "prajd šetnja" ima istu trasu kao 2021. i 2019. i da krene i završi se u parku Manjež. To znači da bi se išlo Nemanjinom do zgrade Vlade, zatim Ulicom kneza Miloša, pa Kralja Milana ka Trgu Nikole Pašića i Narodnoj skupštini, a onda opet u Kneza Miloša nazad ka Manježu - naveo je Goran Miletić, direktor "Beograd Prajda".

Inače, ovih dana je organizacija "Gej-lezbijski info centar" uputila hitan apel za regulisanje priznavanja istopolnih partnerstava, vanbračnih i bračnih zajednica srpskih državljana sklopljenih u inostranstvu. Međutim, Biljana Pantić Pilja, šef naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za "Novosti", kaže da nije upoznata sa njihovom inicijativom.

- Mogu da traže šta hoće, ali zna se koji su naši važeći zakoni, a po njima se postupa. Nemam informaciju da postoji namera da se nešto slično usvaja - kaže Biljana Pantić Pilja.

Advokat Slobodan Ružić kaže za "Novosti" da vanbračne i bračne zajednice srpskih državljana koje su sklopljene van naše zemlje važe u inostranstvu, ali ne i kod nas.

- Kad se muškarac i žena venčaju u inostranstvu moraju da se upišu i u našu matičnu knjigu da bi njihov brak bio priznat u Srbiji. Matičar, međutim, ne može da istopolne partnere upiše u matičnu knjigu, jer zakonom nije predviđena ta mogućnost - kaže Ružić.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, ovih dana, da je za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, kao i za svaki drugi zakon, potrebna politička volja, kao i da neke stvari ne mogu da se promene preko noći, jer bi u suprotnom izazvale "revolt".

Da kod nas ne postoji zakonska regulativa koja bi odobrila istopolne brakove istakao je i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov. On je istakao i da borba protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije nije trka na 100 metara, već maraton i zahteva upornost, dijalog i uvažavanje, čak i onda kada se ne slažemo.

Mi smo tradicionalno društvo

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da Zakon o istopolnim zajednicama neće biti usvojen dok je on na čelu države, iako se premijerka Ana Brnabić zalaže za to. Tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, Vučić je priznao da je on glavni krivac što u Srbiji nisu priznati istopolni brakovi:

- Ne smeta mi niko ko pripada LGBT populaciji.  Ali, mi smo tradicionalno društvo i dok sam predsednik - ne može. Jedino ako mi objasne pa mi se nešto promeni u glavi, ali suviše sam mator za takve promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!