KARAĐORĐEVU ISKRU SLOBODE JOŠ BRANIMO: Država na Oplencu obeležila 206 godina od smrti vođe Prvog srpskog ustanka

V.C.S.

25. 07. 2023. u 18:28

VAŽNO je da gradimo kulturu sećanja da bi naša deca znala ko su, šta su i koliko je ponosno biti Srbin, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na obeležavanju 206 godina od smrti vožda Karađorđa, na Oplencu.

КАРАЂОРЂЕВУ ИСКРУ СЛОБОДЕ ЈОШ БРАНИМО: Држава на Опленцу обележила 206 година од смрти вође Првог српског устанка

Ministarstvo za rad

On je podsetio da, kada je 1804. godine Karađorđe podigao ustanak, nijedan drugi narod na Balkanu to nije učinio. Prvi su bili Srbi, a tek posle deceniju i po Grci.

- Karađorđe je taj koji je zapalio iskru slobode, ona gori i danas i neće se ugasiti u vekovima koji su pred nama. Bilo je više desetina, a istoričari kažu čak i više stotina srpskih ustanaka protiv Osmanlija, kada su naši preci težili da se oslobode turskog jarma i ponovo uspostave srpsku državu, koja je pala u srednjem veku. Ali, Đorđu Petroviću Karađorđu je prvom pošlo za rukom da povede ustanak koji je trajao više godina, i u okviru koga je došlo ne samo do organizovane vojničke pobune srpskog naroda, već i do stvaranja prvih institucija vaskrsle moderne srpske države - istakao je Selaković.

Ministar je naglasio da će se ubuduće još više raditi na negovanju kulture sećanja, a Ministarstvo će se potruditi da organizuje naročito omladinske organizacije da dolaze na Oplenac i uče koliko je bila teška borba za slobodnu i nezavisnu Srbiju.

- Pred nama je sada borba da tu Srbiju, koju su nam preci ostavili, gradimo, unapređujemo i razvijamo, baš kao što radimo u prethodnih 11 godina. Uveren sam da će za nekoliko godina ovde, kraj Topole, prolaziti savremeni auto-put, koridor, koji će nositi ime vožda Karađorđa. Važno je da se sećamo da bi se jednog dana neko sećao i nas i onoga što smo mi radili, jer je to jedini način da ono što radimo danas, kao što su naši preci radili u prošlosti, dobije svoj puni smisao. Naši preci su se borili da bismo mogli da živimo u državi koja će sama odlučivati šta će da radi, kakvu će politiku da vodi, kako će da se razvija. Srbi su se pobunili da bi mogli u svojoj kući samostalno da se pitaju i odlučuju. Za to se borimo i danas.

BRATSTVO PETROVIĆA

SVEČANOJ ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, Zadužbine kralja Petra, crnogorskog bratstva iz kog potiču Petrovići, odnosno Karađorđevići i udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Selaković je još dodao da, ukoliko se ne sećamo predaka, onda ni život naših potomaka nema smisla. Kako kaže, u životu su bitni potomstvo i vera, a u toj veri je značajan kult predaka. Zato su se Karađorđe i ustanici "nadahnjivali pričom o Svetom knezu Lazaru i kosovskom mitu, o Svetom Savi i o kralju Stefanu Prvovenčanom, čiji je lik bio na Karađorđevoj zastavi."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?